Egipat na putu da prizna Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2013, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat na putu da prizna Kosovo

PRIŠTINA/BEOGRAD -

Egipat još nije priznao Kosovo već se nalazi pred priznanjem, precizirala je danas izaslanica predsednika Egipta na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Potpredsednica Egipta Pakinam Hasan Halil El Sharkavi izjavila je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova Hašimom Tačijem u Prištini da je njena zemlja na putu da prizna Kosovo, prenela je Radiotelevizija Kosova.

Egipatska potpredsednica stigla je danas u Prištinu povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti, kao specijalni izaslanik predsednika Egipta.

Ona je rekla da dve zemlje dele iste vrednosti i ciljeve.

"Počastvovan sam i ovde sam da najavim da je Egipat na putu da prizna Kosovo", rekla je egipatska zvaničnica.

Prema njenim rečima, ovo je veoma važan trenutak za obe zemlje, koje imaju mnogo zajedničkog u kulturi i istoriji, a biće podsticaj za saradnju u mnogim oblastima.

Ranije su svi kosovski mediji preneli vest da je Egipat, na petu godišnjicu proglašenja, već priznao Kosovo.

Mediji su preneli da su to, na zajedničkoj konferenciji za medije, saopštili premijer Kosova Hašim Tači i pomoćnica predsednika Egipta za politička pitanja, Pakinam Hasan Halil El Šarkavi.

Egipatsko priznanje Kosova bilo bi kritična granica u UN

Profesor političkih nauka Predrag Simić ocenio je danas da bi, ukoliko Egipat, koji je glavna karika sa nesvrstanim zemljama, priznao nezavisnost Kosova, došlo do kritične granice u Ujedinjenim nacijama i u tom slučaju bi veto Rusije i Kine teško pomogao.

Gostujući u vestima B92, Simić je rekao da je vest da je Egipat pred priznanjem Kosova "pomalo i spinovanje, ali bi to bila najveća čestitka za petogodišnjicu nezavisnosti Kosova".

"Odluka Egipta će uticati i na druge zemlje, naročito na države Persijskog zaliva i na Bliskom istoku", ocenio je profesor i ukazao da su "sve to zemlje koje istupaju u UN i sa njima".

"Broj zemalja koje priznaju Kosovo bi se povećao na 100, što je tkzv. kritična granica, jer bi došlo do dvotrećinske većine, pa bi u tom slučaju veto stalnih članica, Rusije i Kine, teško pomogao",kazao je Simić.

Takođe smatra da se "vlade zemalja u kojima se desilo arapsko proleće kreću levo-desno" i da su podložne pritiscima.

On je podsetio na previranja koja su aktuelna u Egiptu, ali i dodao da je ta zemlja, i sa svim svojim problemima, veoma važna država u islamskom svetu, a Kosovo se u tim zemljama i nastoji predstaviti kao jedna od muslimanskih zemalja.

Simić je rekao da sadašnji postupci vlasti za njega nisu iznenađenje i da je to ono što je stajalo u planu Volfganga Išingera iz 2007, tadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj trojci za Kosovo.

"Odnosi 'dve Nemačke' su ono što jeste de fakto politika naše zemlje, dakle sve sem priznanja", ocenio je Simić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.