Edi Rama: Kosovska taksa nenormalna, ali i situacija nenormalna

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edi Rama: Kosovska taksa "nenormalna, ali i situacija nenormalna"

Premijer Albanije Edi Rama je danas izjavio u Zagrebu da je taksa Kosova od 100 odsto na proizvode iz Srbije "nenormalna, ali je i situacija nenormalna".

"U normalnim uslovima to bi bio problem", kazao je Rama u Zagrebu gde je učestvovao na sastanku Srednje-evropske inicijative i zasebno se sastao s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na pitanje novinara o zaoštravanju odnosa Srbije i Kosova, Rama je rekao da je Srbija prekršila ugovor CEFTA, da se Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << žalilo i da nije bilo reakcija s druge strane - prenela je agencija HINA.

Za tvrdnjue o "Velikoj Albaniji" je kazao da se uvek javljaju kada albanska strana na Kosovu "s pravom nešto traži, i kada Albanija i Kosovo razgovaraju o stvarima od zajedničkog interesa".

Plenković je rekao da Hrvatska želi dobre odnose sa svima - i s Albanijom, i s Kosovom i sa Srbijom.

"Želimo da se odnosi normalizuju i stabilizuju i o tome je danas (na samitu SEI u Zagrebu) govorio i komesar za proširenje EU Johanes Han", rekao je Plenković.

Plenković je posle sastanka s Ramom kazao da "postoje izgledi" da pregovori Albanije o pristupanju Evropskoj počnu posle evropskih izbora koji su u maju, i da će Hrvatska "čvrsto stojati" uz Tiranu u tom procesu.

Kazao je da je na današnjem sastanku Hrvatska "još jednom izrazila snažnu podršku Albaniji u njenim ambicijama da postane članica Evropske unije" i izrazio spremnost da joj Hrvatska "prenese znanje i iskustvo" o tome.

Plenković je rekao i da je sada "ključno" za Albaniju i Makedoniju da se otvore pregovori s EU.

Rama je kazao da Albanija i Hrvatska imaju "tradicionalno dobre odnose" koji stalno jačaju.

"Zahvaljujem Hrvatskoj na bezrezervnoj podršci Albaniji, ali i zbog priznavanja Kosova i našeg članstva u NATO-u", rekao je Rama.

Rama je kazao da danas potpisana "Izjava o strateškom partnerstvu" Hrvatske i Albanije daje novi podsticaj albansko-hrvatskim odnosima, dok je Plenković dodao da taj dokument "još više jača okvir saradnje" i izrazio uverenje da će unaprediti trgovinsku razmenu koja sada iznosi više od 60 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.