EU:Nije traženo članstvo UN za KiM

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU:Nije traženo članstvo UN za KiM

Beograd -- Savet ministara EU nije tražio od Srbije da razmatra učlanjenje KiM u UN. Ambasador Vilhelm: To nije tema za danas. Milovan Drecun: Namerna provokacija Nemačke.

Savet ministara EU u decembru nije tražio da se u dijalogu Beograda i Prištine razmotri i pristanak Srbije da KiM dobije članstvo u UN, rekli su Beti izvori EU.

Savet je jednoglasno utvrdio da je sređivanje odnosa s Kosovom uslov da Srbija dobije datum pregovora o članstvu, rekli su izvori u EU upitani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se osvrnu na izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji.

Ambasador Hajnc Vilhelm je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se razmatra u Briselu. Kako je naglašeno u Briselu, pet članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova i od Srbije se ne može tražiti da pristankom na "stolicu u UN" prizna jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini, a "trajno i opipljivo sređivanje odnosa" se može suštinski postići i bez priznavanja države Kosovo.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je za agenciju Beta da "program za dijalog Beograd-Priština stoji u zaključcima Saveta EU iz decembra 2012" i da se "u tom kontekstu vode i pregovori".

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm je danas u Kragujevcu izjavio da će članstvo Kosova u UN biti eventualno rezultat budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali da to nije tema za danas.

"Te zaključke je usvojilo svih 27 zemalja članica zajedno i u njima su utvrđeni sledeći koraci oko datuma za početak pregovora Srbije i EU o članstvu", dodala je portparolka Ketrin Ešton.

Na pitanje da li će se na zasedanju Evropskog saveta, vođa EU, pri donošenju konačne odluke o datumu pregovora, pojaviti novi uslovi za Srbiju, nemački ambasador Hajnc Vilhelm rekao je za "Večernje novosti" da je važno da Srbija, pored povlačenja iz paralelnih institucija, prestane da blokira Kosovo da postane član mnogih evropskih i međunarodnih institucija.

U zaključcima zasedanja Saveta ministara inostranih poslova prošlog decembra, koje je potvrdio i Evropski savet, navodi se da je "vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Srbije i Kosova nužno da bi obe strane nastavile sopstveni put ka EU, s tim da se izbegne da jedna strana koči drugu u takvim nastojanjima".

Takođe se traži da Srbija "nepovratno krene ka uređenju struktura na severnom Kosovu, koje će uz uvid i predusretljivo podmiriti potrebe lokalnog življa u pogledu bezbednosti i pravosuđa, tako da se zajamči funkcionalnost jedinstvenog institucionalnog i administrativnog okvira unutar Kosova".

Kad je reč o nužnim uslovima za pokretanje pregovora sa Srbijom, u zaključcima se ističe i da je "nužno puno poštovanje načela regionalne saradnje u kojoj će svi biti zastupljeni", dakle i Kosovo, da se sprovode postignuti dogovori Beograda i Prištine, poštuju odredbe Sporazuma o energetskoj zajednici, nastavi dobra saradnja s Euleksom.

Drecun: Namerna provokacija ambasadora Nemačke

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je izjava nemačkog ambasadora da tokom dijaloga treba da se razgovara i o članstvu Kosova u UN "namerno izazvana provokacija koja ne može da poboljša dijalog" Beograda i Prištine.

"Ako se nastavi sa takvim uslovima i postavljanjem gotovo diktata kao što je članstvo Kosova u UN, ne vidim evropsku perspektivu za Srbiju, već idemo u još veći problem, u veliku Albaniju", rekao je Drecun, koji je i poslanik vladajuće SNS.

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Nemačka treba da poštuje interese Srbije i njenih građana i da je svaka izjava poput one koju je dao nemački ambasador Hajnc Vilhelm neprihvatljiva i da Srbiju udaljava od EU.

On je rekao i da takve izjave povećavaju broj građana koji se protive ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Da li je cilj nemačke politike na Balkanu stabilizacija odnosa Beograda i Prištine i ako to jeste, onda ovakva uslovljavanja nisu dobra", ukazao je Drecun i dodao da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN, niti da dve strane razmene ambasadore.

Upitan o slanju oficira za vezu u Prištinu, Drecun je rekao da se to čini kako bi dve strane poboljšale komunikaciju i da to nema veze sa ambasadorima.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm rekao je da je i članstvo Kosova u UN jedno od pitanja koje treba da bude razmatrano u Briselu, kao i da je važno da Srbija, pored povlačenja iz paralelnih institucija na severu Kosova, prestane da blokira Kosovo da postane član mnogih evropskih i međunarodnih institucija.

Dežer: EU nije razmatrala članstvo KiM u UN

Foto: Beta, Arhiva

Šef Delegacije EU Vensan Dežer izjavio je da se u EU dosad nije razgovaralo o ideji Nemačke da se od Srbije zatraži da omogući članstvo Kosova u UN.

"O tome se dosad nije razgovaralo", izjavio je Dežer novinarima u Domu omladine, posle debate "Razgovarajmo o Evropi" sa učenicima srednjih škola u Srbiji.

"Svrha dijaloga, kome mi pridajemo veoma veliki značaj, jeste da Beograd i Priština uspeju da sarađuju u regionalnim organizacijama, možda i u međunarodnim organizacijama. Razgovaralo se o članstvu (Kosova) u Savetu za regionalnu saradnju ili EBRD (Evropskoj banci za obnovu i razvoj)", rekao je on.

Napominjući da ne želi da komentariše izjave drugih ambasadora, Dežer je primetio da je jasno da neke članice EU imaju svoje stavove po tom pitanju.

"Svi ti stavovi mogu da se razmatraju u kontekstu EU, a na EU i (visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin) Ešton je da rukovode procesom (dijaloga)", zaključio je Dežer.

DSS: Vlada da brine o interesima Srbije

Šef poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije Slobodan Samardžić smatra da je nemački ambasador otvorio pitanje koje Brisel nije pominjao i poručio Vladi Srbije da bude opreznija i povede više računa o interesima države.

On je ocenio da su izjave ambasadora Hajnca Vilhelma u današnjem intervjuu "Večernjim novostima" pokazatelj istorijske imperijalne vertikale te države prema Srbiji i da bi bilo "zaista dobro da ona s tim prestane i da prestane da Srbiju posmatra kao arhineprijatelja".

"Ona je otvorila pitanje koje Brisel nije pominjao, a to su Ujedinjene nacije. Tim pre bi naša vlada morala da bude opreznija i povede više računa o interesima države i da tačno kaže šta hoće, a šta neće. Intervju nemačkog ambasadora koincidira sa najavom predsednika Vlade od pre nedelju dana da se može razgovarati i o stolici u UN. To je politika kapitulacije koja osokoljuje nemačkog ambasadora da se ovde ponaša kao predstavnik jedne imperije", smatra Samardžić.

On je, osim izjave da Srbija treba da ukloni prepreke za ulazak Kosova u UN, osudio i poruku ambasadora Nemačke o ukidanju institucija Srbije na Kosovu i Metohiji.

"To je nesvakidašnji gest da jedan ambasador, ma koje zemlje, u jednoj državi koja je nezavisna i suverena tako slobodno govori o stvarima koje se odnose na najvitalnije interese te države i to protiv interesa te države", naglasio je Samardžić.

On je istakao da je interes Srbije očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i istup nemačkog ambasadora ocenio kao "čistu intervenciju na legitimno pravo države da čuva svoje interese".

Samardžić je dodao da Srbija poslednjih nekoliko meseci trpi jak uticaj Nemačke u briselskoj birokratiji povodom uslova za dobijanje datuma što se, kako smatra, vidi i iz intervjua nemačkog ambasadora.

SPS: Sve opcije su na stolu

Poslanik SPS-a Dejan Radenković je rekao da će se, ako dođe do sveobuhvatnog rešenja za Kosovo, razgovarati i o članstvu Kosova u

UN.

"Kao što je premijer Dačić rekao, sve opcije su na stolu, o svemu treba razgovarati, ne treba bežati od bilo kakvih razgovora, i sama rezolucija (Skupštine Srbije) o Kosovu kaže da idemo i težimo ka pronalaženju sveobuhvatnog rešenja", rekao je Radenković novinarima u parlamentu.

Poslanik SPS je rekao da će se videti, kada se bude došlo do toga, šta sve to sveobuhvatno rešenje podrazumeva.

"Ne treba se vraćati unazad, ne treba kritikovati nešto, ne treba prejudicirati nešto što treba da se desi i da li će da se desi, hajde da vidimo korak po korak", rekao je Radenković, poslanik s Kosova.

On je rekao da ga nije iznenadila izjava nemačkog ambasadora, ali da je očekivao od njega, kao i od svih ambasadora i međunarodnih organizacija oštre reakcije na rušenje srpskih nadgrobnih spomenika na Kosovu.

Radenković je dodao da prvo mora da se skrene pažnja i udaraju packe kosovskim vlastima da pronalaze rešenja i uspostave normalan život za sve stanovnike Kosova.

Prema njegovim rečima, dobro je što će postojati oficiri za vezu između Kosova i Srbije, jer će se oni baviti životnim pitanjima.

Radenković je dodao da predstavnici vlasti u Beogradu još razgovaraju ko će biti oficir za vezu na Kosovu.

DS: Zabrinjavajuća izjava o članstvu u UN

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je da je zabrinut zbog izjave nemačkog ambasadora u Beogradu o članstvu Kosova u UN.

“Nemački ambasador je predstavnik ozbiljne države i brinem se ako srpska javnosti i skupština ne znaju ništa o tome, to je opasna stvar”, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

On je dodao da je to problem transparentnosti dijaloga s Prištinom i da je očigledno da građani nikad neće saznati u potpunosti o čemu se razgovara.

“Dačić kaže da o tome nije razgovarao, to jest ljudi oko njega, a Priština iznosi neprijatne detalje za koje ne znam da li su tačni”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iako oni koji su prethodnu vladu optuživali za netransparentnost, mada je javnosti predstavljen svaki detalj svakog dogovora, sada se pojavljuju u medijima, ali se ne zna da li je neko od njih nudio zamenu teritorije, članstvo u UN…

“Da li je istina da će Kosovo dobiti 383 pozivni broj, da li je istina da će ukinuti naše institucije i sud na severu Kosova, na te svari Demokratska stranka nikada nije pristajala i nikada nikakva stolica nikom nije nuđenja”, rekao je Stefanović.

On je dodao da je to još jedna u salvi neistina “koje su ispaljivane o prethodnoj vladi”, kao što je neistina da je prethodna vlada s dogovarali oficire za vezu, naplatu carina, za šta su dokaz sporazumi. “Odgovorno tvrdim da nikad o tome ni na jednom mestu nije bilo reči”, rekao je Stefanović.

Kada je reč o oficirima za vezu, Stefanović je istakao da oni u diplomatskoj praksi nemaju diplomatski imunitet i ne bave se diplomatskim poslom, već tehničkim - povezuju lakše sprovođenje odluka između dve strane i nemaju diplomatski status i pasoš.

On je dodao da, ukoliko je to zaista tako, treba podržati oficire za vezu, jer će olakšati proces, mada Priština najavljuje imenovanje doskorašnjeg ambasadora Kosova u Švedskoj.

Foto: B92, Arhiva

Poslanik LDP Bojan Đurić rekao je da je pravo pitanje šta je politika Srbije u razgovorima o Kosovu i Metohiji i da li je izjava nemačkog ambasadora o članstvu Kosova u UN posledica nejedinstva u vladajućoj koaliciji.

"Postoje značajna razmimoilaženja između predsednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije, da se čak i predstojeći susret Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage najavljuje u takvoj atmosferi da je jasno šta je interes i platforma Kosova, ali nije jasno šta je ideja predsednika Nikolića", rekao je Đurić.

On je novinarima u Skupštini Srbije kazao da će Jahjaga ići u Brisel na sastanak s Nikolićem kako bi se realizovali postojeći sporazumi i kako bi se otišlo korak dalje, ali nije jasno da li će Nikolić "minirati postojeće sporazume ili će imati neke svoje poglede na budućnost".

Đurić je dodao i da smatra da ne treba da postoji "fasciniranost" izjavom bilo kog ambasadora, iako je nemački ambasador, kako je istakao, važan diplomata.

"Uostalom, i Dačić je takođe govorio o toj mogućnosti, ali za nas je važno šta mi želimo u tim pregovorima, Dačić nije odgovorio na to pitanje, a na to nije odgovorila ni Platforma o Kosovu", kazao je poslanik LDP.

Na pitanje kako gleda na postavljanje oficira za vezu, Đurić je rekao da je to jedan vid komunikacije Beograda i Prištine koji svakako treba da postoji, a da li će on u jednom trenutku prerasti u nešto više, to, prema njegovim rečima, zavisi od rezultata pregovora.

Analitičari o izjavi nemačkog ambasadora

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je da izjava ambasadora Nemačke da bi u Briselu trebalo razgovarati i o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama predstavlja novi uslov za Srbiju.

"Za Srbiju to jeste novi uslov koji se sada prvi put postavlja - da se Kosovu dozvoli ulazak u UN i samim tim u sve međunarodne organizacije", rekao je Simić i dodao da misli da će srpski narod vrlo teško prihvatiti taj dodatni zahtev.

Direktor Centra za novu politku Vladimir Todorić smatra da o temi članstva u UN treba da se razgovara najpre u našim institucijama, da se vidi da li postoji uopšte mogućnost da Srbija tako nešto ponudi.

Todorić je rekao da nije sve na Srbiji i podsetio da je tu i pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, kao i članice SB UN koje tako nešto ne bi dozvolile, tako da nije baš tačna tvrdnja da zavisi samo od Srbije da li će Kosovo postati članica UN.

"Mislim da pre tako hrabrih istupa Srbija treba da misli i o dijalogu sa onim državama koje su je do sada podržavale. Činjenica je da te države u stavu nepriznavanja Kosova nisu samo podržavale Srbiju, već su podržavale same sebe, branile svoje nacionalne interese. Ali ipak, preveliki su to zalogaji da se o tome ne razgovara sa onim državama koje su pomagale Srbiju", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Nemačka nas namerno provocira

Izvor: Mondo, 24.Jan.2013

Milovan Drecun izjavio da je novi zahtev Nemačke Beogradu, da Srbija dozvoli članstvo Kosova u UN, namerno izazvana provokacija...Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da uslov, koji je izneo nemački ambasador u Beogradu, da Srbija dozvoli članstvo Kosova...

Nastavak na Mondo...

Drecun: Izjava nemačkog ambasadora provokacija

Izvor: Press, 24.Jan.2013

"Ako se nastavi sa takvim uslovima i postavljanjem gotovo diktata kao što je članstvo Kosova u UN, ne vidim evropsku perspektivu za Srbiju već idemo u još veći problem, u veliku Albaniju", rekao je Drecun,poslanik vladajuće Srpske napredne stranke.. Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao...

Nastavak na Press...

Drecun:Provokacija ambasadora Njemačke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jan.2013

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže da je izjava njemačkog ambasadora da tokom dijaloga treba da se razgovara i o članstvu Kosova u UN "namjerno izazvana provokacija".  On smatra da ta izjava ne može da poboljša dijalog Beograda i Prištine. "Ako se nastavi sa takvim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.