EP odbio da Kosovo ima zvezdicu

Izvor: B92, 29.Mar.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP odbio da Kosovo ima zvezdicu

Brisel, Beograd -- Evropski parlament odbio je predlog da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom. Borislav Stefanović kaže da je odluka EP neobavezujuća.

Evorpski parlament je pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učesće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu.

Parlament je usvojio rezoluciju o napretku Kosova kojom se, kao i u nekoliko prethodnih rezolucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva da se Kosovu omogući jasna evropska perspektiva.

EP je istovremeno odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Parlament je prihvatio amandman poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se MOK pozove da omogući Kosovu da učestvuje u Olimpijadi.

Divac: "Kosovo na OI samo uz OKS"

Predsednik OKS Vlade Divac rekao je za B92 da sportisti Kosova mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama samo kao članovi OK Srbije. "Sportisti sa područja Kosova i Metohije mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama u Londonu samo u sklopu Olimpijskog komiteta Srbije, čiji su deo", kaže Divac.

Šanse da ovo bude prihvaćeno su, međutim, minimalne, s obzirom da je raspored takmičenja već napravljen, a EP nema nikakve ingerencije nad MOK-om.

Velika većina poslanika EP odavno podržava nezavisnost Kosova, pa tako i današnja rezolucija u velikoj meri liči na one iz prethodnih godina.

U rezoluciji se, pored podrške kosovskim vlastima u procesu evropskih integracija, navodi niz ozbiljnih primedbi vezanih za bujanje organizovanog kriminala, korupciju i nedostatak vladavine zakona. Istovremeno, od kosovskih vlasti se traži da donesu sveobuhvatan plan za sever Kosova, što je u više navrata tražila i Evropska komisija.

Poslanici EP izglasali su Rezoluciju o napretku Srbije u evrointegracijama, u kojoj se traži da se "što pre" odredi datum za početak pregovora o pridruživanju. U rezoluciji se poziva Srbija da se uzdrži od raspisivanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

Stefanović: Odluke EP neobavezujuće

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da neobavezujuće odluke Evropskog parlamenta treba uzeti sa velikom pažnjom i da ih ne treba bagatelistati, ali da Srbija prevashodno mora poštovati svoj Ustav i brinuti o nacionalnim interesima.

"To je organ Evropske unije za respekt i mi moramo sa velikom pažnjom pratiti šta su njegovi stavovi, ne treba ih bagatelisati. Međutim, njihove odluke su neobavezujuće, a naročito ne mogu biti u koaliziji sa našim Ustavom i zakonima", rekao je on.

Stefanović je novinarima, posle sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao da to jeste, očigledno, stav većine poslanika EP, ali i podsetio da su to oni isti poslanici koji su u prošlosti doneli i neke pozitivne odluke za Srbiju.

"Činjenica je da mi imamo svoj Ustav, zakone i nacionalne interese i moramo ih se držati", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je dodao da se mora učiniti sve kako bi se i dalje potvrđivala politika i Kosovo i EU, koja je dobila i podršku građana Srbije.

On je objasnio da je EP telo EU u koji se biraju poslanici iz svih zemaja članica Unije i da njegovu ogromnu većinu čine poslanici iz država koje su priznale nezavisnost Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP odbio da Kosovo bude sa zvezdicom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2012

Evropski parlament odbio je predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom. EP je odbio amandman da se uz reč Kosovo, u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, u dokumentima EP ubuduće stavlja zvezdica sa referencama na Rezoluciju Saveta bezbednosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

EP odbio da Kosovo ima zvezdicu

Izvor: medio.rs, 29.Mar.2012

Evropski parlament odbio je predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom.

Nastavak na medio.rs...

Kosovo bez fusnote u dokumentima EP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2012

BRISEL -..Evropski parlament odbio je danas predlog grupe poslanika da se Kosovo u dokumentima ovog tela od sada pominje sa fusnotom i pozvao Međunarodni olimpijski komitet da omogući Kosovu učešće na predstojećoj Olimpijadi u Londonu...Parlament je danas usvojio rezoluciju o napretku Kosova kojom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Kosovo (ne) može u London

Izvor: RTS, 29.Mar.2012

Evropski parlament prihvatio je predlog poslanice Zelenih Ulrike Lunaček da se Međunarodni olimpijski komitet pozove da omogući Kosovu učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. "Sportisti sa Kosova na OI mogu samo u sklopu Olimpijskog komiteta Srbije", poručuje Vlade Divac...Kosovo ponovo pokušava...

Nastavak na RTS...

EVROPA GURA KOSOVO NA OI U LONDONU

Izvor: Kurir, 30.Mar.2012, 09:00

Evropski parlament pritiska MOK da Kosovo bude na OI..Ništa im ne vredi...Evropski parlament usvojio je rezoluciju o napretku Kosova, kojom se, kao i u nekoliko prethodnih rezolucija, zahteva da se Kosovu obezbedi jasna evropska perspektiva, i tom prilikom pozvao je Međunarodni olimpijski komitet da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.