EK: Srbiji argumentovan odgovor, Španiji Prodijeva doktrina

Izvor: RTS, 05.Okt.2017, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Srbiji argumentovan odgovor, Španiji "Prodijeva doktrina"

Možete biti sigurni da će naš odgovor na pismo srpskih vlasti biti dobro pripremljen i predstavljen, kaže portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.
Evropska komisija kaže da će, kada bude dobila pismo srpskih vlasti, detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

"Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju", izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.
Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o dvojnim standardima u slučaju njihove ocene da se "slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti".
U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom", prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja članica.
Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena teritorija može napustiti državu članicu EU i postati ponovo deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje članice koju je napustila.
Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine, kada je dogovorena zajednička reakcija na kosovsku deklaraciju o nezavisnosti.
"Savet naglašava da je Kosovo sui generis slučaj i napominje da će zemlje članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom", navodi se u zaključku Saveta ministara EU iz 2008. godine.
Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će naredne nedelje tokom svoje posete Briselu evropskim zvaničnicima predati pismo u kome vlasti Srbije zahtevaju odgovore na pitanja u vezi sa stavom Evropske komisije u slučajevima Kosova i Katalonije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska komisija: Detaljno ćemo odgovoriti na pismo Srbije

Izvor: Blic, 05.Okt.2017

Evropska komisija (EK) kaže da će kada bude dobila pismo srpskih vlasti detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije...- Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.