Džuda: Dačiću i Tačiju dati Nobela

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džuda: Dačiću i Tačiju dati Nobela

London -- Projekat u koji je Eštonova uložila toliko napora, vrlo verovatno je propao, ali postoji poslednja šansa da se stvar preokrene, kaže analitičar Tim Džuda.

Ipak postoji poslednja šansa da se stvar preokrene i da se poraz pretvori u pobedu, ocenjuje ovaj poznati britanski politički analitičar, u tekstu objavljenom u britanskom nedeljniku Ekonomist, pregovore o Kosovu.

U tekstu povodom sinoćnjeg završetka pregovora Beograd-Priština bez dogovora, list piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će hitnom diplomatijom biti pokušano da se spase proces.

Autor komentara, poznati britanski politički analitičar Tim Džuda navodi reči kosovske ministarke za evropske integracije Vljore Čitaku da "nije sve gotovo" i da je dijalog "isuviše veliki da bi propao".

Džuda podseća da su pregovori premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje Ketrin Ešton, počeli oktobra prošle godine i ostvarili ogroman napredak "do sada", ali i dodaje da je još nejasno zašto su tačno propali.

"Obrisi sporazuma su da oblasti sa srpskom većinom mogu da formiraju zajednicu srpskih opština unutar Kosova. Dve strane nisu mogle da se sporazumeju oko toga kakva tačno ovlašćenja ona treba da ima", piše u tekstu.

Džuda podseća da Evropska komisija 16. aprila podnosi izveštaj "o budućnosti dve zemlje", i da se Srbija nada da će dobiti datum za početak pregovora, a Kosovo da će dobiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi stepenik ka članstvu u EU.

"Bez sporazuma (Beograda i Prištine) izgleda malo verovatno da će se obe ove stvari realizovati, a trajnost već postignutih dogovora, na primer upravljanje granicama, izgleda neizvesna", navodi on.

Narednih nekoliko dana hitnom diplomatijom biće pokušano da se spase ovaj proces u koji je Ketrin Ešton uložila veliki autoritet, dodaje autor.

"Ako se postigne sporazum, i Dačić i Tači mogli bi da postanu kandidati za Nobelovu nagradu za mir", smatra Džuda.

On piše da su kosovski Srbi odahnuli, posebno u severnom delu koji je pod srpskom kontrolom, ali i ukazuje da nisu svi tog mišljenja i da su Srbi na Kosovu veoma podeljeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekonomist: Šansa da se poraz preokrene u pobedu

Izvor: RTS, 03.Apr.2013

Projekat u koji je Ketrin Ešton uložila toliko vremena i napora, vrlo verovatno je propao, ali postoji poslednja šansa da se stvar preokrene i da se poraz pretvori u pobedu, ocenjuje britanski analitičar Tim Džuda u nedeljniku "Ekonomist"...Narednih nekoliko dana hitnom diplomatijom biće pokušano...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.