Džonson: SAD ne nameću rešenje, dajmo Vučiću prostora

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2018, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson: SAD ne nameću rešenje, dajmo Vučiću prostora

Američki senator Ron Džonson rekao je da SAD ne žele da nameću rešenje kosovskog pitanja, već da žele da podrže predsednika Aleksandra Vučića i da mu daju prostora da dođe do fleksibilnog rešenja sa Prištinom.

Džonson je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vučićem podsetio da je nedavno obeleženo 100 godina od kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući, i ukazao da je srećna slučajnost što se taj jubilej obeležava u isto vreme kada postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nada i mogućnost za produbljivanje odnosa Srbije i SAD, i za postizanje rešenja kosovskog problema i stabilizaciju ne samo Srbije, već i čitavog Balkana.

Džonson je dodao da svi u Vašingtonu – i predsednik Donald Tramp, i potpredsednik Majk Pens, državni sekretar Majk Pompeo i pomoćnik državnog sekretara Ves Mičel – shvataju koliko je važno rešiti problem Kosova.

“SAD ne žele da nametnu rešenje, želimo da podržimo predsednika Vučića, da mu damo prostora da postigne fleksibilno rešenje. Imate hrabrog lidera, lidera koji želi najbolje za srpski narod. On će pokazati hrabrost i biti hrabar da reši ovaj problem. Daću sve od sebe da vam dam podršku, da dam podršku ljudima na u Srbiji i na Kosovu koji se bore za mir i stabilnost”, poručio je Džonson.

Senator je istakao da američki narod želi da vidi uspešnu Srbiju, izrazivši zadovoljstvo ekonomskim rezultatima Vlade Srbije.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da predsednik Donald Tramp poseti Srbiju, Džonson je rekao da ta mogućnost uvek postoje, i da će je ohrabriti, ali da on ne utiče na raspored predsednika.

Vučić: Falsifikovali moj govor u Mitrovici

Izvor: N1

Predsednik Vučić zahvalio je Džonsonu što je od prvog susreta, kako je rekao, želeo da čuje i sasluša srpsku stranu.

“Uvek je želeo i zalagao se za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, što je politika Srbije, zalagao se da svojim autoritetom, znanjem i prisustvom pomogne stvaranju okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema između Srba i Albanaca, između Beograda i Prištine”, naveo je Vučić.

Ponovio je da će biti veoma teško postići sporazum sa Prištinom, ali daje važno da velike sile podrže dijalog kako bi se došlo do rešenja kojim bi obe strane bile podjednako nezadovoljne imi makar pomalo zadovoljne.

Vučić je kazao i da su senator Džonson i ambasada SAD bolje upoznati sa njegovim jučerašnjim govorom u Kosovskoj Mitrovici, dok su drugi izvlačili iz konteksta ono što im odgovara.

“Falisifikovali su ono što sam rekao o Miloševiću. Zato ću ponoviti – on je imao najveću podršku, bio je veliki lider, ali rezultati njegove vladavine za Srbiju bili su veoma loši. Taj drugi deo mnogi su ispustili (…) Nama je važno da više ne gajemo kult grobova, već kult živih, ne kult prošlosti, već budućnosti”, poručio je predsednik Srbije.

Razloge za to vidi u tome što će Srbija, kako je rekao, za tri godine po preteći mnoge zemlje u regionu.

Vučić je rekao i da Beograd i Vašington nemaju iste stavove po svim pitanjima, ali da razgovaraju i da žele da pronađu zajedničke imenitelje u svim važnim pitanjima, prevazilaze ih i poboljšaju odnose. Dodao je i da bi bilo jako značajno da predsednik Tramp poseti Srbiju, te da se nada da će naći vremena za to.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džonson: Nećemo nametati rešenje, podrška Vučiću

Izvor: B92, 10.Sep.2018

Beograd -- Američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost Ron Džonson rekao je da SAD neće nametati rešenje za status Kosova...On je naveo da svi zvaničnici SAD, i predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens, žele da se problem Kosova reši...“Želim da kažem srpskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.