Džihadisti prete Balkanu, Srbija prva meta

Izvor: RTS, 15.Jul.2015, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti prete Balkanu, Srbija prva "meta"

U video-poruci pod nazivom "Mi smo islamski hilafet - kasida" pristalice Islamske države označile su Srbiju kao centar Balkana i prvu metu u regionu. Nakon toga, kako navode, planiraju da osvoje i BiH, Hrvatsku, Makedoniju i Crnu Goru.
Snimak je na Jutjubu objavljen 10. jula. Ekstremisti u snimku kroz versku pesmu – kasidu – poručuju kako planiraju da islamsku vlast prošire na ceo Balkan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Posle osvajanja Srbije, navode, planiraju osvajanje Hrvatske, Crne Gore, BiH, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova.
Prvi stih kaside glasi: "Radujte se, Balkanci, bliže vam se bolji dani, dolaze vam muslimani, mi smo islamski hilafet".
"Raduj se, o ti Srbija, bićeš deo na islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet", prva je strofa koja se odnosi na Srbiju.
Islamisti se zatim kroz stihove obraćaju Hrvatskoj: "Raduj se, o Kroatija, pašće ti demokratija, Božji zakon, pravda svima mi smo islamski hilafet."
"Raduj se, o Crna Goro, dolazimo mi uskoro. Bićeš naše mesto novo, mi smo islamski hilafet. Radujte se Albanija, Kosovo, Makedonija, vratićemo vam šerijat, mi smo islamski hilafet. Raduje se i ti Obama pobeda pripada nama mi smo sinovi islama, mi smo islamski hilafet", deo je poruke džihadista.
Deo kaside koji se odnosi na BiH glasi: "Bosna i Hercegovina, eto vama mudžahedina, pašće glave murtedina, mi smo islamski hilafet".
Na snimku je oznaka portala "Put hilafeta (kalifata)" koji je, kako u zaglavlju početne strane piše, "informativno-promotivni portal u cilju afirmisanja Islamske države". Na njihovom Jutjub kanalu objavljuju se snimci koji pozivaju na džihad i veličaju borbu i borce Islamske države.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preteća poruka Balkanu

Izvor: Akter, 15.Jul.2015

Islamska država objavila je preteću video poruku u kojoj džihadisti najavljuju "osvajanje" Balkana - Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, piše Jutarnji list..Poruka je objavljena 10. jula na YouTube kanalu "Put Hilafeta", koji sadrži mnoštvo video poruka i snimaka na...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.