Državni vrh definisao 9 kriterijuma

Izvor: B92, 26.Mar.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh definisao 9 kriterijuma

Beograd -- Na sastanku državnog vrha je definisano 9 kriterijuma na osnovu kojih će Srbija odlučiti da li je predloženi okvirni sporazum Beograda i Prištine prihvatljiv.

Ovo je saopštio predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Ti kriterijumi su minimum ispod koga ne možemo da idemo. Ako se stavovi dve strane približe toliko da je moguće postizanje dogovora, onda će se taj okvirni plan naći pred Skupštinom Srbije. U svakom slučaju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ako bude negativan ishod razgovora (2. aprila u Briselu), imaćemo ljude iz izvršne vlasti pred Odborom za Kosovo i Metohiju, koju ću zakazati najverovatnije odmah nakon završetka ove runde pregovora", rekao je Drecun.

On je novinarima u parlamentu kazao da će predstavnici Vlade Srbije odgovarati na poslanička pitanja u četvrtak.

Među devet kriterijuma, naveo je Drecun, posebno je bitan onaj da li će zajednica srpskih opština imati sopstvene nadležnosti, ili bi trebalo da vrši nadležnosti koje imaju opštine, zatim da li će imati organe koji će vršiti nadležnosti, a posebno je značajno pitanje da li će ta zajednica imati sopstvenu imovinu.

Drecun, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, dodao je da je među kriterijumima Srbije i pitanje da li će se odluke koje su u nadležnosti zajednice srpskih opština stavljati na odobrenje Prištini, da li Srbi imati pristup centralnim organima i da li će zajednica srpskih opština biti prepoznata u zakonima i Ustavu Kosova.

"Za nas je neprihvatljivo i tu ćemo zahtevati garancije da ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage na severu Kosova, da bude zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve. Na osnovu tih kriterijuma će se naši pregovarači opredeljivati da li je ono što će biti konačno ponuđeno 2. aprila biti za nas prihvatljivo, ili ne", rekao je Drecun.

Među kriterujumima je i pitanje da li zajednica srpskih opština ima izabranu, ili barem delegatsku skupštinu kojoj odgovaraju izvršni organi zajednice, da li ima u sporazumu definisanu ulogu u oblasti policije i pravde - na primer prebivalište, birački spisak, uređenje i sastav sudova, da li je sporazumom utvrđen zaštitni mehanizam za učešće Srba u centralnim organima vlasti i da li je definisano odsustvo bezbednosnih snaga Kosova na severu, naveo je Drecun.

"Negativan odgovor na bilo koji od ovih kriterijuma zapravo diskvalifikuje mogućnost sporazuma", kazao je Drecun.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da nije poznat nijedan detalj pregovora i da bi minimum od koga Srbija ne bi trebalo da odstupi Reozlucija o Kosovu usvojena u januaru ove godine.

"Vidim da postoje odstupanja od svega toga, a lepo smo im govorili da ne postavljaju stvari maksimalistički i nisu nas poslušali", kazao je Stefanović, koji je i bivši šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, moguće je da će Vlada Srbije na brzinu "spakovati neki dokument i da će dostaviti parlamentu u želji da obezbede politički alibi za svoju nesposobnost".

Predsednik Srbije je juče, gostujući u emisiji Između dve vatre na TV B92, rekao da neka rešenja za Kosovo mogu ozbiljno da ugroze nastavak evrointegracija, ali da Srbija treba da teži ostvarivanju i jednog i drugog cilja.

"Priča se da oni (Vlada Srbije) vrlo lako taj dokument mogu da podnesu Skupštini i tako sklone odgovornost od sebe pri čmeu bi Skupština bila dovedena u lošu situaciju da posle jednoglasno usvojene reozlucije (u januaru) sada glasamo o dokumentu koji ide ispod toga", rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić rekao je novinarima u parlamentu da je Srbija spremna na ozbiljne ustupke, ali da bi pregovori uspeli potrebno je da gubici i dobici i jedne i druge strane budu uravnoteženi.

"Ne možemo prihvatiti nešto što se nudi Srbiji, u ovom trenutku zapravo jedno veliko ništa, nijedna garancija za bolji život Srba na severu Kosova. To je neprihvatljivo", kazao je Ilić i dodao da naravno da će premijer Ivica Dačić podneti Skupštini izveštaj o toku pregovora.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je novinarima da se DSS iskreno nada da će pregovori u Briselu propasti i da će predstavnici Srbije imati snage da kažu "ne", a da parlament mora raspravljati o Kosovu pre nastavka dijaloga 2. aprila.

"Sinoć smo obavešteni da su se čelnici Srbije odlučili da minimizuju svoju poziciju u odnosu na Platformu što nije dobro. Ako se bude išlo ispod, to je zaista neobećavajuće. Druga strana, združeni Vašington, Brisel, Berlin i Priština ne pokazuju ni tračak volje da prihvate i najmanji naš zahtev kada je u pitanju položaj Srba na Kosovu. Nadamo se da naši neće uzeti mrvice sa stola i time se zadovoljiti", rekao je Samardžić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državni vrh Srbija definisao 9 kriterijuma

Izvor: Akter, 26.Mar.2013

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je na sastanku državnog vrha definisano devet kriterijuma na osnovu kojih će Srbija moći da donese odluku da li je predloženi okvirni sporazum Beograda i Prištine prihvatljiv ili ne

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.