Drvokradice sa kalašnjikovom

Izvor: RTS, 08.Jul.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drvokradice sa kalašnjikovom

Više od sto čaura nađeno u selu Borovac na administrativnoj liniji sa Kosovom, gde su se naoružani Albanci sukobili sa Žandarmerijom. U pucnjavi ranjeno šest Albanaca, od kojih jedan teže, potvrdila kosovska policija. Istražni sudija obavio uviđaj. Bratislav Dikić pozvao Euleks i Kfor da "spreče narušavanje mira".

14.15 - Pre oko sat vremena završen uviđaj u mestu Borovac. 

Pripadnici Žandarmerije sukobili su se sinoć u ataru kuršumlijskog sela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borovac na administrativnoj liniji sa Kosovom sa naoružanim Albancima koji su sekli i krali drva u šumi. Istražni sudija Višeg suda u Prokuplju na licu mesta obavio je uviđaj.

U pucnjavi je ranjeno šest Albanaca, pet muškaraca je zadobilo lakše povrede, dok je jedan teže ranjen, potvrdila je kosovska policija.

Portparol kosovske policije izjavio je da su povređeni Albanci smešteni u Kliničko-bolničkom centru u Prištini.

Kosovska policija navodi i da je nakon pucnjave koja se dogodila sinoć oko 19.40 u ataru selu Mirovac kod Podujeva, započela istragu o tom incidentu.

Na mestu pucnjave, u šumi na oko kilimetar od prvih kuća, pronađeno je više od stotinu čaura od metaka, kao i traktor koji su Albanci dovezli kako bi izvlačili drva.

Kako RTS nezvanično saznaje, napadači, koji su bili naoružani kalašnjikovima, sa više pozicija su pucali na Žandarmeriju.

Dikić: Večeras stanje bezbednosti stabilno

Komandant Žandarmerije Bratislav Dikić izjavio je večeras da je na tom području stanje bezbednosti stabilno i pozvao Euleks i Kfor da "spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista".

"Pripadnici žandarmerije primenjuju sve operativno taktičke mere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom, kako bi sprečili albanske teroriste i kriminalce da naruše bezbednost građana koji tamo žive", naveo je Dikić večeras u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je kazao da su danas "na licu mesta događaja, prilikom uviđaja koji su vršili pravosudni organi, pronađeni traktor sa drvima bez registarskih oznaka, tragovi krvi, čaure iz više vrsta oružja iz koga je otvorena vatra na policijske službenike žandarmerije, motorne testere i delovi lične garderobe".

"Informacije ukazuju da je povređeno nekoliko lica albanske nacionalnosti koja su učestvovala u oružanom napadu na žandarmeriju", naveo je Dikić.

Prema njegovim rečima, "ovo nije prvi događaj da naoružani albanski separatisti prelaze administrativnu liniju na tom područiju sa ciljem vršenja terorističkih napada ili drugih krivičnih dela".

"Pozivam nadležne organe Euleksa i Kfora da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i spreče narušavanje mira i ilegalan prelazak administrativne linije od strane naoružanih albanskih separatista", naveo je komandant Žandarmerije.

Meštani sela Borovac su uplašeni, kažu da nikome nije jasno kako Albanci koji dolaze da seku šumu, preko administrativne linije koju čuva kosvska policija, prelaze naoružani automatskim oružjem.

"Od meseca marta, svakog dana, ujutru oko pola sedam i uveče oko pola sedam, sigurno oko 10 hektara su posekli privatne šume", kaže jedan od meštana Radoslav Pavlović.

Predsednik Mesne zajednice Borovac Časlav Milošević kaže da ovo nije prvi, već treći ili četvrti sličan incident.

"Da bi zaplašili meštane, oni su ispaljivali po jedan, dva hica, da bi nesmetano i na brzinu posekli šumu i vratili se na teritoriju Kosova", kaže Milošević.

U selu Borovac živi dvadesetak meštana među kojima je petoro dece.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.