Drevs: Sprečiti konflikte na Kosovu

Izvor: B92, 11.Feb.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevs: Sprečiti konflikte na Kosovu

Berlin -- Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, izjavio je da se konflikti zbog referenduma na severu Kosova moraju "svim sredstvima sprečiti".

On je rekao da bi do konflikta moglo doći ako albanski ekstremisti referendum shvate kao provokaciju.

"Sigurno će biti izražavanja nezadovoljstava. Mnogima referendum ne odgovara", rekao je Drevs u intervjuu nemačkom magazinu "Fokus", koji izlazi u ponedeljak.

Prognozirajući da će čak 98 odsto Srba na predviđenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << referendumu glasati sa "ne", upozorio je da bi "ako se albanski nacionalisti budu time osećali provocirani, moglo, takođe, doći do konflikata sa srpskom manjinom na jugu".

"To se mora svim sredstvima sprečiti", naglasio je Drevs.

Upitan o tome da li Srbija još upravlja kosovskim Srbima, s obzirom na to da referendum, ipak, blokira željno očekivani status kandidata za EU, Drevs je ocenio da Beograd i dalje znatno finansijski pomaže javni život na severu (Kosova) i da time Beograd ima uticaj na predstavnike tog života.

"Ali interesi Srba na severnom Kosovu se više ne poklapaju potpuno sa interesima Beograda. Kompromisi, koje Beograd čini, s obzirom na EU, njima ne odgovaraju", rekao je Drevs i na pitanje da li konflikt ima političku ili više kriminalnu pozadinu, odgovorio da ima i jednu i drugu.

"Obe. Postoje jake političke snage koje žele tu oblast da zadrže za Srbiju. Istovremeno se stanovništvo pribojava da bi, preuzimanjem granične kontrole od strane EU i kosovske policije, izgubilo svoje izvore prihoda - a to je novac iz Beograda i od krijumčarenja. Zbog toga se otpor integraciji uvek iznova potpaljujuje na političkom novou i kroz ilegalnu mrežu", rekao je Drevs.

Odgovarajući na pitanje da li su tu trupe Kfora odgovarajuće, Drevs je rekao da kada se, na primer, pri jednom generalnom štrajku u Londonu ili Parizu pojave barikade, niko ni ne dođe na ideju da mobiliše pešadijsku diviziju.

"Mi, međutim, nismo u srednjoj Evropi, nego na Kosovu", rekao je general i dodao da tu ostaju stvari koje su i za Kfor.

General je zahtevao i više policajaca Evropske unije na Kosovu.

"Meni bi jedna jača policijska prisutnost veoma odgovarala, ali diskusije ne donose ništa, jer opseg evropske policije zavisi od spremnosti svih evropskih država. Spremnost ima svoje granice, kako se nama ovde svaki dan pokazuje. Takođe ni Nemačka sebe ne vidi u polažaju da bi stavila više policajaca na raspolaganje", rekao je Drevs.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.