Drecun: Dogovor sa Srbima jedini izlaz

Izvor: Press, 03.Maj.2013, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Dogovor sa Srbima jedini izlaz

Drecun smatra da pojedini predstavnici Srba sa KiM, naročito sa severa, olako shvataju mogućnost suočavanja sa teškim posledicama, pre svega ekonomskim po Srbiju i opasnosti od jednostrane akcijie Prištine.

"Šta će se desiti ako specijalne jedinice Rosu uđu u Dom zdravlja ili školu u Gračanici, u Strpcu i kažu od danas nema više nastave na srpskom, primenjivaće se zakoni Kosova. Ko to može da spreči", kaže Drecun za današnju "Politiku", ističući da samo dijalogom može da bude sprečeno preduzimanje jednostranih akata Prištine.

On smatra da se, u isto vreme, ne uviđa dovoljno ono što može da bude pozitivno. 

"Premijer (Ivica Dačić) je rekao da se neće prestati sa finansiranjem institucija, one treba u okviru zajednice da budu preimenovane, preformatirane. Problem je jedino što bi bile u okviru ustavnopravnog okvira Prištine. To jeste problem, ali se u funkcionisanju ne menja u suštini ništa", rekao je Drecun.

Na pitanje da li Vučićeva poseta Kosovu može nešto da promeni, Drecun kaže da može, "ukoliko ne bi bilo unapred pripremljen neuspeh posete od onih kojima nikako ne odgovara dogovor Beograda i Srba na KiM, posebno na severu".

Ako neko pripremi svoje jurišnike koji će izazvati svađu, onda nema uspeha, dodao je on.

"Pitanje je da li su ti ljudi spremni da čuju argumente ili samo da plasiraju svoje viđenje stvari. Mi ulazimo u situaciju da se celoj državi nameću stavovi pojedinih stranaka i strančica koji svoje uske interese žele da zaštite tako što će ugroziti celu državu. I to postaje neprihvatljivo. U toj situaciji Beograd ne može adekvatno da štiti Srbe", rekao je Drecun.
 
Izvor: Tanjug, Politika
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.