Dogovorom priznato Kosovo

Izvor: B92, 04.Dec.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovorom priznato Kosovo"

Beograd -- Građani severa Kosova dogovor o prelazima vide kao priznavanje Kosova od vlasti u Beogradu, kaže predstavnici 4 opštine sa severa. Barikade ostaju.

Predsednik SO Zvečan Dobrosav Dobrić ocenio je da nisu ispunjenu zahtevi zbog kojih su Srbi sa severa Kosovo dežurali na barikadama 130 dana te da zbog toga lokalni rukovodioci ne mogu da pozovu gradjane da ih uklone. Slaviša Ristić, predsednik SO Zubin potok kaže da je narod na severu Kosova zabrinut i razočaran" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignutim dogovorom između Beograda i Prištine.

"Još uvek niko od nas nije dobio zvaničnu verziju tog sporazuma, osim što smo u prilici da čujemo komentare pregovarača Borislava Stefanovića", rekao je Slaviša Ristić u pauzi danas održane sednice glavnog odbora Demokratske stranke Srbije u Centru "Sava".

Prema njegovim rečima, s jedne strane se govori da je sporazum statusno neutralan, a od albanske strane i evropskog zvanicnika trvrdi se da se radi upravo o sporazumu koji definiše granice dve države.

Srbima na severu Kosova ne preostaje ništa osim da nastave, kako je istakao Ristić, sa borbom i otporom uspostavljanju granica između Srbije i Kosova.

"To ćemo raditi mirnim i građanskim otporom, iako se svo ovo vreme pokušava da se taj otpor predstavi kao neko nasilje. Ne radi se ni o kakvom nasilju na severu Kosova od strane Srba, već se radi o nasilju nad Srbima kojima se želi na silu nametnuti nezavisno Kosovo kao vlast", kazao je Ristić.

On je dodao da Srbi na severu Kosova žele da poštuju državu Srbiju, njene zakone, Ustav i institucije, ali da, kako je napomenuo, ne mogu da se povinuju dogovorima koji krše Ustav Srbije.

"Ne možemo da se povinujemo dogovoru koji će značiti da mi ostarimo u nekoj drugoj državi koju ne želimo i na taj način izgubimo državljanstvo Srbije, koji smo stekli rođenjem", zaključio je Ristić.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić ocenio je da kada bi se sa administrativnih prelaza povukli albanski policajci i carinici, barikade bi bile odmah uklonjene".

On je dodao da ne smatra da izabrani predstavnici lokalne vlasti imaju veću odgovornost od ostalih za uklanjanje barikada.

"Sporazum je državno pitanje i o tako važnom pitanju trebalo bi svoj sud da da republički parlament, jer državnu politiku ne vodi predsednik države ili neki činovnici Vlade, već to treba da radi Vlada čije će odluke biti potvrdjene u skupštini", rekao je Dobrić.

Prema njegovim rečima, barikade su postavljenje kako bi se sprečilo instaliranje kosovske države na severu Kosova.

Dobrić je ocenio da gradjani ne veruju Borku Stefanoviću da sporazumom koji je postigao nije potvrdio granice nezavisnog Kosova.

"On nas je ubedjivao i da carinski pečati neće da važe na prelazima Jarinje i Brnjak, a to se primenjuje", rekao je Dobrić.

Na vesti o sporazumu, ministar Dušan Petrović za B92 kaže:

"Rešenje je kompromisno i jedino koje je bilo moguće u ovom trenutku. Ono što je važno je da ne podrazumeva elemente takozvane državnosti Kosova, a da istovremeno isključuje takav razvoj situacije na severu pokrajine koji bi dodatno otežao položaj Srba koji tamo žive. Svestan sam da Srbi na Kosovu ne mogu u potpunosti biti zadovoljni ovim rešenjem, ali da treba da imaju u vidu da nije zadovoljna ni albanska strana, jer administrativni prelazi ovim rešenjem nisu definisani kao granični. Šta više, obezbedili smo da Srbija takođe ima ulogu u kontroli režima na administrativnim prelazima, u vidu prisustva službenika Ministarstva finansija države Srbije".

Demokratska stranka Srbija, međutim, nema nikakvih dilema. Sada je trenutak da Beograd kaže zbogom Evroskoj uniji, poručuje predsednik stranke Vojislav Koštunica.

Pantić: Samo bi odluka Skupštine Srbije mogla da "ukloni" barikade

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da bi odbornici četiri opštine severa Kosova mogli sredinom iduće nedelje da odlučuju da li će barikade biti uklonjene i da li će prihvatiti sporazum postignut u Briselu.

Pantić je u izjavi Radio Beogradu naveo da će odbornici skupština četiri i opštine sa severa Kosova najverovatnije sredinom naredne nedelje odlučivati o pozivu predsednika Srbije Borisa Tadića da se uklone barikade.

On je uveren da poziv, kao i dogovor o prelazima postignut u Briselu, neće biti prihvaćeni.

"Sudeći po reakcijama građana sa kojima sam razgovarao, raspoloženje je da se ne prihvati dogovor, sve dok Skupština Srbije i Ustavni sud ne daju ocenu ustavnosti i zakonitosti tih sporazuma", rekao je Pantić.

Samo bi odluka Skupština Srbije, tvrdi Pantić, uticala na Srbe sa severa Kosova da uklone barikade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.