Dobićemo goru ponudu za sporazum

Izvor: B92, 09.Apr.2013, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobićemo goru ponudu za sporazum"

Beograd -- Beograd može da očekuje samo istu ili čak za nijansu goru ponudu nego što je dobio od Brisela pre nekoliko dana, smatra poslanik LDP-a Bojan Đurić.

Priština je, posle odluke Srbije da ne prihvati principe sporazuma o Kosovu, u boljoj situaciji nego do sada, izjavio je Đurić.

Đurić je Tanjugu rekao i da očekuje još veću nestabilnost u vladajućoj koaliciji, što, kako je ocenio, svakako neće motivisati ni Brisel ni Prištinu da iznesu neku bolju ponudu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu.

"Iskustvo prethodnih 20 godina nam govori da možemo da očekujemo samo istu ili čak za nijansu goru ponudu nego što smo imali pre nekoliko dana. To je ono što se očekuje. Priština je posle ovoga što se desilo u još boljoj situaciji nego što je bila do sada", smatra Đurić.

On ocenjuje da uskoro neće biti pregovora u obliku koji je do sada postojao, kao i da će se srpsko društvo još sedmicama zanositi idejama da dijalog treba da se vrati u UN, pri čemu podseća da je sadašnji oblik pregovaranja pod okriljem EU posledica upravo odluke Generalne skupštine UN.

Srbija je trenutno, kako dodaje, u vrlo ozbiljnoj opasnosti da se za nekoliko dana "strovali" u potpuno antievropsko raspoloženje i da njene evropske integracije budu "zaustavljene na najmanje dve godine".

Prema njegovoj oceni, dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU je ozbiljno ugroženo i minimalne su šanse da ga Srbija sada dobije.

Đurić je ocenio i da je šteta tim veća što su zbog "preterane dramatičnosti koju je vlast lansirala pričom o ultimatumu iz Brisela", u društvu dodatno probuđene izrazito antievropske snage.

Podsetimo, Vlada Srbije i zvanično je odbila principe za sporazum s Prištinom, ponuđene u Briselu. Vlada Kosova je saopštila da je razočarana ovom odlukom, a Ketrin Ešton, posrednica u dijalogu i visoka predstavnica EU, izrazila je žaljenje povodom odluke iz Beograda i pozvala srpski pregovarački tim da načini poslednji napor kako bi se postigao sporazum.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Đurić: Beograd može da očekuje istu ili goru ponudu

Izvor: RTS, 09.Apr.2013

Beograd može da očekuje samo istu ili čak za nijansu goru ponudu nego što je dobio od Brisela pre nekoliko dana, kaže poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić. Priština posle odluke Srbije da ne prihvati principe sporazuma o Kosovu u boljoj situaciji nego do sada, ocenjuje Đurić...Poslanik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.