Đurić osudio rušenje spomenika u Lipljanu

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić osudio rušenje spomenika u Lipljanu

Proces srpsko-albanskog pomirenja na Kosovu i Metohiji je dao veoma malo rezultata, rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić povodom rušenja srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu. Dodao je da iza kulisa tobože normalnog života na Kosmetu konstantno jačaju sile kojima mir nije u interesu.
"Mržnja prema živima može biti afektivna i kao takva je izlečiva, ali kada se mržnja proširi na same >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << simbole nečijeg postojanja, kada se na njenoj meti nađu crkve, groblja i pepeo predaka, ona poprima programski karakter i svedoči o hroničnoj bolesti jednog društva, a ona je daleko teže izlečiva", naveo je Marko Đurić u saopštenju.

Kako da garantujemo mir našim potomcima ako ni naši preci ne mogu da imaju mira, upitao je Đurić reagujući na rušenje nadgrobnih spomenika u Lipljanu.
"To je pitanje na koje moraju da daju odgovor oni u čijoj je nadležnosti sprečavanje i sankcionisanje ovakvih zlodela", dodao je direktor Kancelarije za KiM.
"Srpska groblja su u protekle dve decenije sistematski rušena i skrnavljena, a ti izlivi mržnje prema mrtvima, tretirani kao omanji prekršaj i kršenje javnog reda i mira, nisu ništa drugo do upozorenje živima i manifestacija jednog varvarskog pogleda na svet i život", smatra Đurić.
Poručio je da Srbija i srpski narod žele mir i prijateljstvo sa albanskim narodom, ali da bi tako nešto bilo moguće, kako kaže Đurić, moraju se preduzeti najodlučnije mere kako bi se praksa brisanja tragova srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji zaustavila.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Rušenje srpskih spomenika pokazalo da je pomirenje dalo malo rezulata

Izvor: 011vodič.com, 17.Dec.2019

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je večeras da je rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu još jednom pokazalo da je proces srpsko-albanskog pomirenja na Kosovu dao veoma malo rezultata i naveo da se moraju preduzeti mere kako bi se zaustavila takva praksa.. „Mržnja...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.