Đurić: Važno je poštovati međunarodno pravo

Izvor: RTS, 05.Jun.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Važno je poštovati međunarodno pravo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upoznao je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Belgije na čelu sa Žan-Arturom Režibom, sa situacijom na Kosovu i Metohiji i objasnio sa kakvim izazovima se suočava srpska zajednica u pokrajini, a naročito raseljena lica. Đurić razgovarao i sa šefom Delegacije EU Majklom Davenportom.

Sagovornici su se saglasili da je za obe zemlje važno da se poštuje međunarodno pravo i izrazili su nadu da će se bilateralni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosi dveju zemalja proširiti intenzivnijom saradnjom na ekonomskom i trgovinskom planu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, prenosi Tanjug.

Đurić je takođe upoznao Režiba sa širim okvirom regionalne saradnje Srbije i činjenicom da je Srbija uspela da ostvari veoma dobre i odlične odnose sa državama iz regiona i da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Režibo, koji je generalni direktor Direkcije za multilateralne poslove belgijskog ministarstva spoljnih poslova, se interesovao o širem skupu pitanja iz domena unutrašnje i spoljne politike Srbije, koje je postavio u okvir budućeg predsedavanja Srbije OEBS-om 2015. godine, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da će Belgija u isto vreme predsedavati Savetom Evrope, on je ocenio da je veoma važno da se ostvari uzajamna uspešna saradnja ove dve izuzetno značajne evropske organizacije, kao i dve države, koje će im u datom periodu predsedavati.

Kada je reč o aktuelnim dešavanjima u Evropi, Režibo je rekao da u Belgiji postoji razumevanje i očekivanje da Srbija na svom putu ka EU postepeno usaglašava svoje stavove sa pozicijom Evropske unije u domenu spoljne politike.

U belgijskoj delegaciji je bio i ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo Das.

Marko Đurić razgovarao je i sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom o situaciji na Kosovu i Metohiji sa akcentom na pitanje učešća srpske zajednice na izborima zakazanim za 8. jun.

Đurić je tom prilikom upoznao ambasadora Davenporta o detaljima koji se odnose na probleme u predizbornoj proceduri i izbornom procesu sa kojima su se suočili Srbi sa Kosova i Metohije i raseljeni u ostvarivanju biračkog prava, saopštila je vladina Kancelarija za KiM.

Pored toga, bilo je reči i o nastavku dijaloga u Briselu i daljem napretku u procesu evropskih integracija Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.