Đurić: Priština ubija dijalog, ne pristajemo na cirkus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Priština ubija dijalog, ne pristajemo na cirkus

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da prištinske vlasti "ubijaju dijalog" nesprovođenjem Briselskog sporazuma koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština.

Đurić je poručio da Beograd ne pristaje na 'cirkuske predstave' i traži da se bez odlaganja primeni ono sto je dogovoreno.

"Srbija neće odustati od onoga što je potpisano i ako neko to misli vara se, to >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je Ustavni sud u Prištini neka merodavna instanca za Prištinu - za nas nije. Mi se nismo dogovrali sa Ustavnim sudom u Prištini oko ZSO već sa izabranim predstavnicima kosovskih Albanaca", istakao je Đurić gostujući na Pinku.

On je rekao da možemo jedino da razgovaramo sa kosovskim predstavnicima kako Priština da prenese više ovlašćenja na ZSO nego što je predviđeno samim sporazumom.

Đurić je naglasio da taj sporazumom daje mogućnost da i dodatna ovlašćenja budu preneta na ZSO.

"Sve to su za nas igre i cirkuske predstave i neophodno je zarad kredibiliteta samog dijaloga da se sprovede dogovoreno. Ako neko misli da podrži nastavak dijaloga, poverenje se mora vratiti, a može jedino sprovođenjem sporazuma i mi ne možemo da tolerišemo nikakve igre o izmenama postignutih sporazuma. A oni mogu o tome samo da razgovaraju sami sa sobom", naglasio je Đurić.

On je kazao da naša strana čeka da Priština bez daljeg odlaganja sprovede ono što je dogovoreno napominjući da bi bilo nezamislivo da neko u Beogradu nešto dogovori a onda da se ruga drugoj strani i međunarodnoj zajednici.

Đurić je dodao da bi se u tom slučaju Srbija našla na meti osuda i sankcija.

Kako je rekao, to što se sada pokušava je gaženje prava srpskog naroda na KiM, kao i "ubijanje dijaloga".

Govoreći o skorom osnivanju dve nove kompanije na severu KiM - EPS trgovina i Elektrosevera, Đurić je rekao da postoji ogroman problem naplate struje na KiM, jer ni Srbi ni Albanci gotvo da je nisu plaćali u prethodnom periodu.

Đurić ističe da država finansirajući to gubi ogroman novac, kao i da će Vlada i Kancelarija pomoći te dve nove kompanije kako bi mogle da naplate struju i da budu ekonomski.

"Jer, ako odu u bankrotstvo, Priština ih preuzima zajedno sa svom imovinom", dodao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BG ne pristaje na cirkuske predstave iz Prištine"

Izvor: B92, 15.Nov.2015

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da prištinske vlasti "ubijaju dijalog" nesprovođenjem Briselskog sporazuma koji predviđa osnivanje ZSO...On je poručio da Beograd ne pristaje na 'cirkuske predstave' i traži da se bez odlaganja primeni ono sto je dogovoreno..."Srbija neće odustati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.