Đurić: Platfroma o KiM za nekoliko nedelja

Izvor: Mondo, 11.Okt.2012, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Platfroma o KiM za nekoliko nedelja

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić izjavio je večeras da će u narednih nekoliko dana biti predstavljen tim koji će voditi pregovore s Prištinom, a u narednih nekoliko nedelja i državna platforma za Kosovo.

Đurić je rekao da će u toj platformi jasno biti istaknut krajnji cilj države Srbije na Kosovu i naglasio da je cilj aktuelne vlasti da to pitanje bude rešeno za mandata predsednika Tomislava Nikolića i "po mogućnosti" ove vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Govoreći o konačnom cilju, Đurić je kazao da bi to trebalo da bude ono što će zadovoljiti minimun interesa i Srba i Alabanaca na Kosovu i Metohiji.

"Konkretnije o tome ćemo govoriti onog momenta kada državni vrh, što će biti uskoro, prezentuje platformu", kazao je Đurić učestvujući u emisiji "Da, možda, ne" na RTS-u.

Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji je razmotrila nekoliko opcija kada je reč o konačnom rešenju za KiM, a onog trenutka kada otpočnu pregovori "čitava javnost će znati šta je tačno pozicija Srbije i imati priliku da se izjasni na forumima i u skupštini gde je za to mesto".

"Ovo nije pitanje za ubiranje političkih poena, spremni smo, po cenu zalaganja političkog autorita, da ovo pitanje bude rešeno u toku mandata predsednika Nikolića i, nadamo se, ove vlade", kazao je Đurić.

On je precizirao da na kraju procesa Srbi na Kosovu moraju da imaju insitucije koje će im omogućiti i političko i ekonomsko i svako drugo funkcionisanje.

Na pitanje hoće li premijer Ivica Dačić ispred vlade voditi pregovore, Đurić je rekao da i Ustavno uređenje zemlje govori da vlada ta koja je pozvana da govori o pitanjima od nacionalnog interesa.

Đurić je kazao da sva pitanja duboku zadiru u status Kosova, i da stoga parcijalni, odnosno pregovori u kojima su politička i tehnička pitanja odvojena nisu dobri za Srbiju.

On je istakao da će dijalog s Prištinom, pre svega, biti vođeni na političkom nivou, a da u tom okviru može da se govori i o pitanjima koja su do sada proglašavana tehničkim.

"O platformi će se dogovorati državni vrh, pružićemo ruku opoziciji i građani će moći da vide šta je kajnja vizija. Nećemo odustati od borbe za KiM i naše interse", naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku postoji jedinstveni državni stav, postoje oficiri za vezu koji se bave pitanjem Kosova, državni vrh se stalno sastaje tim povodom, a izvršen je i popis važnih pitanja kojima se treba baviti u dijalogu - od pitanja imovine, položaja naše crkve...

Upitan nisu li to ista pitanja kojima se bavi i plan u četiri tačke bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Đurić je rekao da je taj plan "jedan od onih u kojima se ništa ne objašnjava".

Ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović tvrdi da će biti uključena u pregovarački tim Srbije za razgovore sa Prištinom, jer je pitanje energetike jedna od najvažnijih tema u dijalogu.

Mihajlovićeva je RTV Vojvodine kazala da Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine pripremea materijal sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i da su "ozbiljno u tom poslu", imajući u vidu da su energetika i telekomunikacije veoma važan deo u razgovorima.

"Maksimalno ćemo se potruditi da imamo sve što je potrebno da bismo mogli sa pravom i kako treba da pregovaramo", rekla je Mihajlovićeva, dodajući da se od prvog dana od kada je u Ministarstvu radi na strategiji i planu, o čemu će u dijalogu biti reči.

Ministarstvo, kako je dodala, nije čekalo da bude imenovan pregovarački tim, jer je znalo šta ga čeka u narednom periodu, zbog čega je krenulo s "pripremanjem informacija i podataka i nekoliko varijanti kako krenuti u dalje pregovore".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će šef pregovaračkog tima Srbije za razgovore sa Prištinom biti poznat do kraja nedelje i da će to biti "važna politička ličnost".

Vlada Srbije će do kraja nedelje imenovati premijera Srbije Ivicu Dačića za šefa pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom, a u timu će najverovatnije biti i Vučić, pišu Novosti.

Dačić bi trebalo operativno da vodi dijalog sa kosovskim Albancima, uz političku i savetodavnu podršku predsednika Tomislava Nikolića, čija će platforma za Kosovo i Metohiju da bude temeljni dokument za nastup naše delegacije, piše list.

Prema informacijama listza, nije isključeno da uz Dačića bude i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, a u dijalog će se sigurno uključivati i ostali ministri u zavisnosti od tema koje se budu otvarale.

Stolice u našem timu trebalo bi da zauzmu i Ðurić, kao i Aleksandar Vulin, koji vodi Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Vulin je Vladi uputio kriterijume po kojima će se određivati legitimni predstavnici Srba iz pokrajine, koji

će, takođe, biti u delegaciji Beograda, pišu "Novosti."

(MONDO, foto:Fonet)
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Platforma za KiM narednih nedelja"

Izvor: B92, 12.Okt.2012, 00:23

Beograd -- Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić izjavio je da će u narednih nekoliko nedelja i državna platforma za rešavanje kosovskog pitanja...On je rekao i da će u narednih nekoliko dana biti predstavljen tim koji će voditi pregovore s Prištinom...Đurić je rekao da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.