Đurić: Pesimističan sam, dalji smo od rešenja nego ranije

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Pesimističan sam, dalji smo od rešenja nego ranije

Beograd -- Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je pesimističan i da mu se čini da smo danas dalje od rešenja kosovskog pitanja nego što smo bili.

"Jedan od glavnih razloga zašto smatram da smo sve dalje i jedan od razloga za moj pesimističan stav je zbog toga što ne prestaje sumanuta kampanja i pretnje i utrkivanje političara iz Prištine da zauzmu oštriji stav i da kažu da Srbi na KiM treba da dobiju manje pravo", kaže on.

Đurić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u obraćanju medijima na tu tezu dodao i "suludo utrkivanje u koje uvlače albanske političare sa juga Srbije, koji prizivaju rat i nasilje".

"Sve te filmove mogu samo da sanjaju i te sumanute teritorijalne pretenzije gde bi da stigniu ne samo do Niša, nego i Vojvodine i Srbobrana i ne znam kog grada, koji bi zadovoljio njihove megalomanske apetite", kazao je on.

Prema njegovim rečima, niko neće naterati Srbiju i Srbe da priznaju zamišljenu nezavisnost i zamišljenu teritoriju. Do razrešenja može da dođe samo kroz razgovore kojima će se zadovoljiti interesi svih strana.

"Drugi razlog za moj pesimističan stav jeste činjenica da je sve evidentnije da je predsednik Vučić bio u pravu kada je mesecima unazad upozoravaoi da ozbiljni krugovi u međunarodnoj zajednici rade na tome da Srbija ne dobije ništa i da Srbija jednostavno treba da prihvati nezavisnost Kosova i da nema o čemu da se razgovara", kaže Đurić.

"Treći razlog što mislim da smo sve dalje od rešenja nego ranije su domaće snage, destruktivne, koje rade na tome da Srbija ne dobije ništa i to pod različitim izgovorima", dodao je direktor vladine Kancelartije za KiM, navodeći da su jedni govorili da bi oni mogli bolje, a u stvari su sve to pretvorili u poligon za bogaćenje, dok su drugi to pitanje iskoristili za tapšanje pred neke izbore.

Govoreći o predstojećoj poseti Vučića Kosovu, rekao je da će to biti najsveobuhvatnija poseta i po političkom značaju i po temama o kojima će se govoriti. Vučićev plan je, kako je rekao, da ta poseta bude sveobuhvatnija i da razgovara sa što više stanovnika Kosova iz svih struktura.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.