Delibašiću u Mitrovici još dva meseca pritvora

Izvor: Mondo, 03.Jul.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delibašiću u Mitrovici još dva meseca pritvora

Sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojim predsedava rumunski sudija Roksana Komša, danas je produžilo na još dva meseca pritvor penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću.

Foto: Tanjug/Boki

Delibašić, koji je i bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici, obuhvaćen je zajedničkom optužnicom koja za teška krivična dela tereti lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i još trojicu Srba.

Delibašićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << branilac, advokat Dejan A. Vasić izjavio je Tanjugu da je na ovu odluku sudije već predao žalbu Apelacionom sudu u Prištini i da sudski odgovor na žalbu očekuje tokom sledeće nedelje.

"Argumentacija veća da se okolnosti nisu značajnije promenile od njegovog pritvaranja pre 17 meseci, je u mnogome dovedena u pitanje saslušanjem velikog broja svedoka tužilaštva“,” izjavio je Vasić.

Vasić je naglasio da ni jedan od svedoka nije kredibilno potvrdio stavove tužilaštva obuhvaćene optužnicom.

Žalbom sam Apelacionom sudu u Prištini skrenuo pažnju na garancije koje je za njegovu odbranu sa slobode dala Vlada Republike Srbije, a stav žalbenog suda će biti poznat tokom sledeće nedelje, dodao je Vasić.

Delibašić je optužen da je 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilaštvu sa Ivanovićem podsticao na izvršenje krivičnog dela ubistvo iz nacionalnih motiva.

Njih dvojica su, kako je navedeno u optužnici, naredili i podstakli grupu podređenih policajaca i pripadnika ““Čuvara mosta“” da upadnu u nekoliko zgrada koje se nalaze u Severnoj Mitrovici i da ih prisilno „očiste od Albanaca“.

Tada je u Mitrovici, kako stoji u optužnici, ubijeno ukupno 10 osoba albanske nacionalnosti a okrivljeni su počinili krivična dela podsticanje na ubistvo i pokušaj ubistva zbog nacionalnih motiva u saizvršilaštvu.

Osim Delibašića zajedničkom optužnicom obuhvaćeni su i Aleksandar Lazović i otac i sin Nebojša i Ilija Vujačić.

Svi osim Ilije Vujačića nalaze se u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Delibašiću još dva mjeseca pritvora

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2015

KOSOVKA MITROVICA - Sudsko vijeće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici produžilo je za još dva mjeseca pritvor penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću...Delibašić je zajedno sa Oliverom Ivanovićem, Aleksandarom Lazovićem i Nebojšom i Ilijom Vujačićem optužen za teška krivična...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.