Izvor: S media, 31.Dec.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del: Priština da popravi odnos prema manjinama

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del izjavio je da popravljanje odnosa većinske albanske zajednice prema manjinama treba da bude u fokusu kosovskih institucija u prvoj polovini naredne godine.

Del je rekao da kraj nadgledane nezavisnosti na Kosovu zavisi od tretmana manjinskih zajednica, jer Albanci moraju da shvate da su manjine građani Kosova i da kao i svi ostali zaslužuju poštovanje.

Dačić: Srbija neće propasti ni ako ostane bez Kosova
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Tači: Institucije će proširiti nadležnost na celom Kosovu

Priština: Protest veterana OVK (FOTO)

"Ako se ovom pitanju ne da zadovoljavajući odgovor, moguće je da će mnogi u međunarodnoj zajednici tvrditi da Kosovo nije spremno da vlada. Mislim da je ovo pitanje oko kojeg institucije treba da se fokusiraju u prvoj polovini naredne godine", rekao je Del u intervjuu prištinskoj TV stanici RTV 21, preneo je RTS.

Del smatra da, ako se gleda samo bilans izgradnje kapaciteta kosovskih institucija u poslednjih dvanaest meseci, može da se kaže da će Kosovo biti spremno za okončanje nadgledanja nezavisnosti.

Međutim, nadgledanoj nezavisnosti može doći kraj kada manjinske zajednice budu ravnopravne, dodao je on.

"U suprotnom, onda ćemo i dalje imati mnogo pitanja u ovom procesu i ne možemo imati konsenzus da je došlo vreme da se zaključi nadgledana nezavisnost", rekao je Del.

Američki ambasador je kao najnovije primere lošeg odnosa većinske zajednice prema manjinama naveo stavove pojedinih kosovskih zvaničnika prema zakonskim rešenjima o pravima manjinskih zajednica, ističući pokušaj trovanja hrane Srba u opštini Klina.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.