Deca iz enklava sa Kim i Republike Srpske na raspustu u Atini

Izvor: RTS, 15.Avg.2019, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca iz enklava sa Kim i Republike Srpske na raspustu u Atini

Deca iz enklava, sa juga i severa Kosova i Metohije zajedno sa mališanima iz Republike Srpske letnji raspust provode u kampu Sveti Andrej kraj Atine. Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz podršku grada Atine organizovala je letovanje za 106-oro dece, a tokom boravka mališani će obići znamenitosti grčke prestonice i upoznati se s njihovom kulturom.
Za 76 mališana iz južne pokrajine i 30-oro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Han Pijeska dan u kampu nadomak Atine počinje uz zvukove himne i podizanje zastava. Potom se dečija graja seli na obližnju plažu.

Mališani kažu da im je lepo u Grčkoj i da su u kampu upoznali mnogo novih prijatelja. 
Pored druženja u sećanju će im, kažu, ostati i brojne aktivnosti – neki su se prvi put oprobali u streličarstvu, drugi na poligonu. A odigran je i derbi između dece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske.
Dvonedeljni boravak ispunjen je i različitim kulturno-umetničkim programom – slikarstvom, glasanjem filmova na otvorenom, obilascima manastira.
"Deca su jako zadovoljna i srećna što je u stvari cilj svega ovoga i mislim da će kući poneti prijateljstvo i ljubav domaćina, koji su im ovde pružili izuzetno lep boravak", rekla je Ružica Milić iz Kancelarije za KiM.
Boravak dece organizovali su Kancelarija za KiM i grčki donatori. Cilj je, kažu, da se podseti na viševekovnu saradnju i bratske odnose dve zemlje.
"Ideja je nastala pre godinu dana nedaleko od ovog mesta, kada je katastrofalni požar zadesio Atinu. Tada sam upoznao srpsku porodicu koja je bila na odmoru u blizini i koja je došla da pita kako može da pomogne. Nisu bili jedini. Srpska braća su slala pomoć i podršku braći Grcima. To je bila jaka poruka da svi znamo i osećamo u našim srcima povezanost dve nacije", rekao je Nikolaous Thsamoupoulos, organizator.
U kampu Sveti Andrej deca će boraviti do 25. avgusta, a već u petak imaće priliku da navijaju za košarkašku reprezentaciju Srbije na Akropolis kupu u Atini.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.