Datum pregovora vezan za Kosovo

Izvor: RTS, 04.Okt.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum pregovora vezan za Kosovo

Evropska komisija neće predložiti otvaranje pregovora sa Srbijom sledeće srede, kada bude predstavila izveštaj o napretku, potrdili su RTS-u izvori u Komisiji. Dijalog Beograda i Prištine još uvek nije obnovljen, pa ključni uslov poboljšanja odnosa sa Kosovom, nije mogao biti ispunjen, kažu u Komisiji.

Kada sledeće srede bude predstavila izveštaj o napretku Evropska komisija neće predložiti otvaranje pregovora sa Srbijom, preneli su RTS-u izvori u Komisiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ta vest nije nimalo neočekivana jer u ovom trenutku dijalog Beogrtada i Prištine još uvek nije obnovljen, pa samim tim ni ključni uslov, vezan za vidljivo i održivo poboiljšanje odnosa sa Kosovom, nije mogao da bude ispunjen, kažu u komisiji, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Uslov normalizacije odnosa sa Prištinom postavljen je odlukom Evropskom savetu još u decembru odnosno u martu kada je Srbija dobila status kandidata, tako da izveštaj u tom pogledu samo predstavlja konstataciju sadašnjeg stanja, kažu sagovornici RTS-a u Evropskoj komisiji.

U izveštaju koji će biti objavljen u sredu Komisija kaže da će državama članicama preporučiti otvaranje pregovora sa Srbijom čim oceni da je ostvaren napredak u ključnom prioritetu vezanom za poboljšanje odnosa sa Kosovom koje će omogućiti da obe strane napreduja ka EU, uz zahtev da izbegnu međusobno blokiranje.

Konkretna primena do sada postignutih sporazuma, pre svega onog o zajedničkom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, i nastavak dijaloga sa Prištinom biće ključni za preporuku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

Inače, komesar File danas je izrazio žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da po drugi put zaredom zabrane održavanje parade ponosa iz bezbednosnih razloga. On je saopštio da očekuje da vlasti istraže pretnje ekstremističkih organizacija i počinioce privedu  pravdi.

"Posebno pozivam sprpske vlasti da osiguraju pravo na slobodno okupljanje i izražavanje u sledećoj prilici bude u potpunosti poštovano i da svako sledeće mirno okupljanje bude dozvoljeno", saopstio je File.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovo uslov za datum pregovora

Izvor: RTS, 05.Okt.2012, 00:53

Evropska komisija neće predložiti otvaranje pregovora sa Srbijom sledeće srede, kada bude predstavila izveštaj o napretku, potrdili su RTS-u izvori u Komisiji. Dijalog Beograda i Prištine još uvek nije obnovljen, pa ključni uslov poboljšanja odnosa sa Kosovom, nije mogao biti ispunjen, kažu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.