Izvor: RTV 5, 07.Apr.2012, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava 95 godina od Topličkog ustanka

"Savremena Srbija ima šansu samo ako se očuva mir u regionu, ako se uspostave jake političke i ekonomske veze sa svetom. Ova vlada je izabrala put mira, dijaloga sa svima sa kojima imamo otvorena i sporna pitanja", objasnio je Cvetković.

To je, kako je istakao, jedini način da se problemi reše, makoliko oni bili teški, kako ne bi bili ostavljeni u nasleđe narednim generacijama.

"Naša misija je da sačuvamo Srbiju i na političkom i na ekonomskom planu, pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << svega da očuvamo mir i da radimo u interesu građana. Pokrenuli smo dijalog o Kosovu i Metohiji i to je jedini način da obezbedimo opstanak našeg stanovništva u pokrajini", kazao je Cvetković.

To je, kako je priznao, težak zadatak, pun iskušenja, za čije je ostvarenje potrebno mnogo vremena i strpljenja, ali se, zbog odgovornosti pred istorijom i pred budućim generacijama, ne sme odustati.

"Srbija je okrenuta budućnosti. Izabrali smo put mira i pomirenja jer on nudi šansu za dostojanstven život svakog građanina, za brži prosperitet, za saradnju i izgradnju zajedničke budućnosti na prostorima Balkana", rekao je Cvetković.

Premijer je konstatovao da, nakon tragične prošlosti, Srbija konačno ima šansu za bolju i prosperitetnu budućnost, jer njeno ime se u svetu, posle nekoliko decenija, ponovo izgovara sa poštovanjem.

Budućnost Srbije je, kako je objasnio, u modernim saobraćajnicama, jer ona je raskrsnica evropskih puteva, povoljno mesto za strana ulaganja, i otvorena i prema istoku i prema zapadu.

Premijer je primetio da se toplički kraj, osim sa ekonomskim problemima sa kojima se zbog krize suočavaju i drugi delovi Srbije i Evrope, bori i sa demografskim problemom, ali i izrazio uverenje da će opredeljenje vlade da unapredi poljoprivredu biti samo prvi korak ka oživljavanju sela.

"Na kraju, želim da naglasim da je danas, 95 godina posle Topličkog ustanka, možda više nego ikada neophodno da shvatimo poruke ovog istorijskog događaja - da su hrabrost i mudrost osnov svakog našeg uspeha, a nesloga uzrok svakog neuspeha", rekao je Cvetković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.