Danas je dan: 100% takse na severu, 0% na jugu

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danas je dan: 100% takse na severu, 0% na jugu"

Peć -- Takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova i nula odsto na jugu, izjavio je albanski premijer Edi Rama u Peći.

Nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova, za prvih šest meseci, objasnio je Rama na zajedničkoj sednici albanske i vlade u Prištini. "Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu", rekao je Rama, prenosi Lajmi.

"Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Rama je rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH iracionalna, ali razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemaja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

"Danas je vreme za postavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova", rekao je Rama.

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obe vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.