Dačić: Posle UNESKO-a, Kosovo neće ući ni u UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Posle UNESKO-a, Kosovo neće ući ni u UN

Inicijativa za prijem Kosova u UNESKO bila je brzopleta, pri čemu je zanemarena osetljivost pitanja kulturne baštine Srbije, ocenila je u razgovoru za RSE istoričarka Branka Prpa. Ona dodaje da se sve, na žalost, upotrebljava u političke svrhe, pa je za očekivati da će tako biti i sa odlukom kojom Kosovo nije primljeno u UNESKO članstvo. Ali, navodi naša sagovornica, kada je u pitanju očuvanje kulturne baštine, mora se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << uzeti u obzir da su ključni istorijski spomenici Srbije na Kosovu.

“Da Srbija odustane od ideje da je reč o ključnoj kulturnoj baštini u njenoj istoriji bilo je teško očekivati, a mislim da nije ni trebalo. Mislim da srpska i kosovska strana moraju pronaći rešenje za nešto što je kulturna baština Srbije i da to mora da se reši na jedan način koji nije administrativno politički. Ne možemo da kažemo da pošto je Kosovo dobilo državnost, ono će preuzeti brigu o istorijskim spomenicima Srbije, o srpskoj kulturnoj baštini. Nije to jednostavno pitanje. Ono nadilazi dnevnu politiku i to vam kažem kao istoričar. Ja kao istoričar imam problem u definiciji ko je taj koji u nekoj sukcesiji preuzima brigu o kulturnoj baštini jednog naroda. Pitanje je strašno delikatno. Mora da se spusti lopta, da se o tome razgovara ozbiljno, stručno i na način koji će omogućiti da to traje u budućnosti kao što traje vekovima. Priznajem, dakle, da je pitanje komplikovano ali baš zato što je komplikovano njemu treba pristupiti na način koji podrazumeva služeni diskurs, složenu pregovaračku poziciju i bez vređanja. Ne smeju se više podizati tenzije, zaista to je nešto što više ne sme da se radi”, kaže Prpa.

Ona navodi i da nije iznenađena komentarom patrijarha SPC Irineja. Naime, dok je u Parzu donošena odluka, patrijarh je izjavio da: “Crkva blagosilja odbrambene ratove. Rat jeste zlo, ali kada nam neko nešto otima moramo da se branimo. Ako se nešto otima i ako ne možete milom da se odbranite, šta nam preostaje nego da se branimo silom".

Ovo je druga kontroverzna izjava patrijarha Irineja, koji je prošle sedmice izjavio da Srbija ima pravo da se bori za svoju kulturnu baštinu “milom i silom”.

“Po svemu sudeći srpsku kulturnu baštinu treba braniti od onih koji su otprilike njeni branioci”, kazala je Prpa.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom odluke da Kosovo ne bude primljeno u UNESKO, zakazali su vanrednu konferenciju za novinare u Beogradu.

****Tokom dana na veb stranici i u radijskom programu donosimo više reakcija iz Beograda.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.