Dačić: Kosovo neće biti primljeno u Unesko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2017, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Kosovo neće biti primljeno u Unesko

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da prijem Kosova u Unesko za sada nije na dnevnom redu Generalne skupštine te organizacije.

Ako se prijave, glasanje će biti u Izvršnom savetu u oktobru, a ako tu prođe, onda u novembru na Generalnoj konferenciji", rekao je Dačić za Blic.

On je, međutim, izrazio uverenje da do prijema Kosova u Unesko neće doći.

"Tim pitanjem se kontinuirano bavimo, šaljemo izaslanike i siguran sam da oni ne mogu proći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za prijem u Unesko", kazao je Dačić.

On nije želeo da govori o detaljima, jer lobiranje i pregovori sa pojedinim zemljama nisu, kako je objasnio, "za uši onih koji se nalaze sa druge strane".

Mati Makarija: Apsurdno je da Albanci traže prijem u Unesko

I igumanija manastira Sokolica na Kosovu, mati Makarija, smatra da je apsurdno da Albanci traže prijem u Unesko.

"Šta oni imaju da zaštite? Nemaju nijedan, baš nijedan kulturni spomenik. Osim Muratovog turbeta i Sinan-pašine džamije u Prizrenu, koja je napravljena od materijala srušene Crkve Svetih arhangela. Nemaju ni ta dva spomenika, to su spomenici islama, Turske", izjavila je mati Makarija za "Blic".

"Šta oni hoće. Hoće da prisvoje naše. Naši manastiri treba da dobiju eksteritorijalni status", kaže mati Makarija.

Ona smatra da je nedopustivo da oni koji su palili i minirali srpske svetinje, sutra budu u nekim uredima za zaštitu spomenika kulture.

"Znate, stranci koji su dolazili na Kosovo u obilazak manastira, uglavnom Amerikanci, nosili su vodiče "Dolina fresaka". Pa koje to freske Albanci imaju", zapitala se ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.