Dačić: Klinton falsifikuje istoriju

Izvor: B92, 17.Dec.2011, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Klinton falsifikuje istoriju

Beograd -- Sporazum o kulturnoj bašitni na KiM koji su potpisale Hilari Klinton i Atefete Jahjaga je pokušaj da se falsifikuje istorija kaže zamenik premijera Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, ovim sporazumom srpske crkve na Kosovu prikazuju se kao kosovska kulturna baština.

''Malo smo pomešali stvari. Na Kosovu su se 1389. godine sukobili Srbi i Turci, a ne Srbi i Albanci, i boj se desio na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovom polju'', kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas ispada da je kosovska kulturna bašina ono što su oni pokušavali da unište nekoliko vekova. Na temeljima srpskih crkava gradili su džamije, a danas kažu da je to kosovska kulturna bašina, istakao je Dačić.

Sve to se radi da bi se dokazalo da srpska istorija ne doseže do desetog, jedanaestog, dvanaestog, trinaestog veka na Kosovu i Metohiji, kazao je Dačić i dodao da je to istorijski falsifikat na koji država Srbija treba da reaguje.

"Zaštititi srpsku kulturnu baštinu"

Srbija će se u Komitetu za svetsku baštinu Uneska zalagati da se pitanje zaštite kulturnih dobara od svetskog značaja depolitizuje, kaže Jasna Zrnović.

"Borićemo se da sprečimo bilo koji pokušaj da se 'kosovizuje' srpska baština na KiM. Totalno je neprihvatljivo da bilo ko pokuša da predstavi Gračanicu, Dečane ili Pećku patrijaršiju kao 'kosovsko kulturno nasleđe", rekla je Zrnovićeva.

Generalna sekretarka Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom je tako reagovala povodom sklapanja bilateralnog sporazuma o zaštiti kulturnih dobara na Kosovu, koji su u sredu potpisale američka državna sekretarka Hilari Klinton i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

"To je direktan napad na srpski identitet te stoga predstavlja kršenje ljudskih prava svih Srba, gde god se oni trenutno nalaze", kazala je Zrnovićeva.

Ona je istakla da sporazum koji su potpisale Klintonova i Jahjaga za Srbiju "nije pravno relevantan".

"U ovom trenutku nije ni moguće dati konkretno mišljenje na tekst, jer nam on nije dostupan. Važno je naglasiti da Srbija, pošto je ovo bilateralni sporazum, njegovo donošenje nije mogla da spreči. Naša zemlja se trudi da utiče kada je reč o sprovođenju međunarodnih sporazuma i konvencija koje je kao država ratifikovala. U takvim slučajevima, takozvana država Kosovo totalno je nemoćna", rekla je Zrnovićeva.

Ona je kazala da u skladu sa odredbama Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, čije su zemlje ugovornice i Srbija i SAD, "naše svetinje ne mogu pripadati nikome sem onog u čijem su vlasništvu".

"A to sigurno nije takozvana država Kosovo", istakla je Zrnovićeva.

Zrnovićeva je rekla da srpske stručne službe brinu o kulturnoj baštini na KiM zajedno sa njenim vlasnikom, Srpskom pravoslavnom crkvom, ali da se njihov rad, kretanje i dopremanje materijala odvijaju u otežanim, skoro nemogućim okolnostima.

"Zbog toga, između ostalog, na međunarodnom planu insistiramo kod svih relevantnih organizacija i institucija da snage Kfora ne povlače svoje jedinice sa puktova sa kojih čuvaju manastire kao i da se zbog osetljive bezbednosne situacije obezbedi njihovo trajno prisustvo i preuzme odgovornost za čuvanje objekata", zaključila je Zrnovićeva.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba protiv "kosovizacije" srpske baštine

Izvor: S media, 17.Dec.2011

Srbija će se svojim radom u Komitetu za svetsku baštinu Uneska zalagati da se pitanje zaštite kulturnih i prirodnih dobara od svetskog značaja depolitizuje, izjavila je u intervjuu za "Politiku" generalni sekretar Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Jasna Zrnović..."Borićemo se da sprečimo...

Nastavak na S media...

DAČIĆ: SPORAZUM O KULTURNOJ BAŠTINI FALSIFIKOVANJE ISTORIJE

Izvor: Kurir, 17.Dec.2011

Prema rečima zamenika premijera i ministra unutrašnjh poslova Ivice Dačića, ovim sporazumom srpske crkve na Kosovu prikazuju se kao kosovska kulturna baština..KOPAONIK - Sporazum o kulturnoj bašitni na Kosovu i Metohiji, koji su potpisale američki državni sekretar Hilari Klinton i predsednica...

Nastavak na Kurir...

Falsifikovanje srpske istorije

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2011, 10:43

Sporazum o kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji, koji su potpisale američki državni sekretar Hilari Klinton i predsednica Kosova Atefete Jahjaga je pokušaj da se falsifikuje srpska istorija, rekao je zamenik premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.