Da princ Čarls obiđe srpske manastire na KiM

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da princ Čarls obiđe srpske manastire na KiM"

Beograd -- Veoma važno će biti da princ Čarls tokom posete Kosovu i Metohiji poseti manastire Srpske pravoslavne crkve.

To je gostujući u Kažiprstu rekao bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Vladeta Janković, koji je istakao i da je poseta kraljevske porodice prilika za “popravljanje gafova koje je učinio aktuelni režim angažovanjem Tonija Blera i pismom Tomislava Nikolića kraljici Elizabeti“.

“Nije sasvim precizno rečeno da je princ Čarls bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji. Bio je u Hrvatskoj i BiH, to je prilika da obiđe sve zemlje regiona. To je gest dobre volje, gest povezivanja zemalja u regionu, koje sad kreću novim putem uzajamne saradnje i sloge u tom idealnom svetu. Ipak, sudeći prema odjecima sa gostovanja iz Osijeka i prepucavanjima – mrka kapa da će to ispasti kako je zamišljeno“, izjavio je Janković.

Bivši ambasador ističe da je jedna stvar veoma važna.

“Važno bi bilo da on ode, kad bude bio na Kosovu i Metohiji, da ode u neki od naših manastira, to može ključno da bude u presuđivanjima u nekim trenucima kada se bude odlučivalo kome će biti poverena zaštita verskih dobara u našoj južnoj pokrajini“, dodao je Janković.

Postavlja se pitanje da li je poseta princa samo protokolarna ili ima i političku težinu.

“Neću da preteram ako kažem da posete britanske kraljevske porodice nikada nisu samo protokolarne. Istorijski gledamo, članovi porodice u diplomatiji deluju kao produžena ruka Forin ofisa. Postoji niz primera, pred Drugi svetski rat kralj Džordž VI i kraljica Elizabeta su bili u izvanrednim odnosima sa tada regentom princom Pavlom i njegovom suprugom Olgom i to je bio i privatno vrlo blizak odnos. Kada je Pavle potpisao pakt sa Nemačkom, oni nisu hteli da ga vide“, podsetio je Janković.

Ističe da odnosi Srbije i Velike Britanije nisu onakvi kakvi bi mogli da budu.

“Moraće da prođu generacije da bi se odnosi vratili na nivo od Prvog svetskog rata. Posle bombardovanja 1999. godine to je jako oštećeno, moram da kažem, s obe strane se prave greške. Sadašnji režim je za savetnika uzeo Tonija Blera, što je potpuno pogrešno, on se teško kompromitovao, ali se prave i gafovi poput pisma predsednika Srbije kraljici od koga staje pamet. To su nebitne stvari, ali remete ravnotežu u odnosima. Ova poseta će možda pomoći da se nesporazumi otklone“, istakao je Janković.

Princ Čarls ima specijalan odnos prema pravoslavlju i zalagao se za obnovu Hilandara, a gost Kažiprsta je objasnio i zašto.

“To je porodično, on je veoma vezan za baku, koja je bila pravoslavne veroispovesti. U Bakingemskoj palati postoji i njena kapela i princ ima veliko razumevanje za pravoslavnu tradiciju. Ne treba misliti da će preći u pravoslavnu veru, suveren je po definiciji i poglavar crkve i nikada ne bi mogao da postane pravoslavan, ali razume vrednosti i mnogo je učinio za obnovu Hilandara, preko Društva prijatelja“, naveo je Janković.

Gostovanje u Kažiprstu bivši ambasador je završio opaskom da je protokol veoma rigorozan i da neće biti moguće “ljubljenje tri puta“ sa kraljevskom porodicom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Janković: Važžno je da princ Čarls obiđe srpske manastire na KiM

Izvor: Blic, 15.Mar.2016

Veoma je važno da princ Čarls tokom posete obiđe manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, izjavio je bivši ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Vladeta Janković..."Važno bi bilo da on kad bude bio na Kosovu i Metohiji ode u neki od naših manastira, to može ključno da bude u presuđivanjima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.