Da Srbi opstanu i ostanu na Kosovu

Izvor: Mondo, 02.Jun.2013, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da Srbi opstanu i ostanu na Kosovu"

Ministar pravde i državne uprave izjavio u Štrpcu da je cilj da se stvore svi neophopdni uslovi da Srbi ostanu na Kosovu i Metohiji i normalno žive i imaju organe kojima mogu da se obrate za zaštitu svojih prava.

Nikola Selaković je u Štrpcu, zajedno sa direktorom Vladine Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom, sastao sa zaposlenima u srpskom pravosuđu, posle čega je izjavio da su razgovori bili otvoreni i u prijateljskoj atmosferi.

"Cilj ostaje da se stvore svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << neophodni uslovi da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu i opstanu i da mogu neometano normalnim životom ljudi da žive, da imaju organe kojima mogu da se obrate za rešavanje problema i za zaštitu prava", rekao je Selaković.

Ministar pravde je ocenio da pred našim narodom na Kosovu i Metohiji nema šta da se krije i da govori onako kako jeste.

"Ono što bih izvukao kao zaključak iz dvodnevne posete Kosovu i razgovora sa svim predstavnicima pravosuđa i državne uprave jeste da u svemu moramo nastupati zajednički i jedinstveno", ponovio je Selaković.

Vladi Srbije i Ministartsvu pravde je neophodan i glas naših službenika i pravosudnih funkcionera sa Kosova i Metohije, rekao je Selaković.

On je istakao da će se sa njima ubuduće o svemu konsultovati i međusobno obaveštavati i odlučivati kakve će korake preduzimati.

Selaković je u subotu i nedelju boravio na Kosovu i Metohiji gde se susreo sa radnicima srpskog pravosuđa u pokrajini i kako je rekao upoznao ih šta Ministarstvo pravde i lokalne samouprave radi i šta on kao zamenik šefa tima za implementaciju briselskog sporazuma čini i kako teku biselski pregovori.

Nakon posete Štrpcu Selaković je zajedno sa Vulinom obišao i manastir Visoki Dečani.

Vulin je u Štrpcu rekao da će Srbija biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji i da njihova bezbednost ne može biti dovedena u pitanje, dodajući da su i Srbi obećali da će biti uz svoju državu.

Vulin je, sumirajući utiske dvodnevne posete pokrajini, ocenio da su ovo bila dva teška dana, jer je razgovarao sa ozbiljnim i zabrinutim ljudima koji su 14 godina bili uz svoju državu i koji danas traže da država bude uz njih.

"To smo im i obećali. Država će biti uz Srbe na Kosovu i Metohiji i od njih smo dobili obećanje da će i oni biti uz svoju državu, ma šta bilo. Ta vernost mora da bude cenjena i nagrađena od države Srbije", rekao je Vulin.

On je istakao da to znači da nijedno radno mesto koje je otvorila Srbija ne sme da bude izgubljeno, da ničija egzistencija ne sme biti dovedena u pitanje i da ničija bezbednost ne može biti dovedena u pitanje.

"To znači da će Srbija biti ovde i da razume da bez prisustva naše države, život na ovim prostorima za Srbe nije moguć, zato smo tu i svih ovih dana smo bili tu da potvrdimo i da to kažemo", rekao je Vulin.

Vulin je protekla dva dana, zajedno sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem razgovarao sa zaposlenima u srpskom pravosuđu u pokrajini, a danas se sa njima sastao u Štrpcu.

"Srbi u Štrpcu su Srbi koji su ovih prethodnih 14 godina visoko držali barjak svoje zemlje, držaće ga i dalje, oni će biti uz svoju zemlju i svoju vladu, a njihova zemlja i njihova vlada će biti uz njih", rekao je Vulin.

Upitan da li će Srbi moći da nastave da koriste svoja lična dokumenta Vulin je podsetio da je visoka predstavnica EU saopštila da je briselski sporazum statusno neutralan. "Ako je stratusno neutralan, onda ne možete vezivati lična prava za političku odluku kao što je priznanje neke države i nekog državljanstva", rekao je on.

(Tanjug/MONDO, foto: Tanjug, Sava Radovanović)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Selaković: Cilj je da Srbi na Kosovu žive normalnim životom

Izvor: Press, 02.Jun.2013

Selaković je u Štrpcu, zajedno sa direktorom Vladine Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom, sastao sa zaposlenima u srpskom pravosuđu, posle čega je izjavio da su razgovori bili otvoreni i u prijateljskoj atmosferi.. “Cilj ostaje da se stvore svi neophodni uslovi da Srbi na Kosovu i Metohiji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.