DOGOVOR BEZ TAČIJA: Albanci imaju plan za Beograd

Izvor: Mondo, 06.Okt.2018, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVOR BEZ TAČIJA: Albanci imaju plan za Beograd

Lideri političkih partija kosovskih Albanaca iz vladajuće koalicije u parlamentu samoproglašenog Kosova usaglasili su nacrt teksta rezolucije o principima pregovora Prištine i Beograda.

Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

U tekstu se navodi da dijalog treba da bude završen obostranim priznanjem, te da se ne prihvata treći nivo vlasti, odnosno zajednica srpskih opština.

Vučić: Da li će sad reagovati međunarodna zajednica?

U nacrtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << rezolucije, koja je usaglašena bez prisustva predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija, navodi se da se dijalog mora voditi uz "obavezno poštovanje teritorije Kosova".

"Granice Kosova su neprikosnovene i o njima se ne može pregovarati", istaknuto je u u nacrtu rezolucije.

U tekstu je navedeno da je "teritorijalni suverenitet i integritet Kosova neprikosnoven i da Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti (famoznu Zajednicu srpskih opština, manjinsko telo sa izvršnim ovlašćenjima), već se mora poštovati Ustav Kosova", saopšteno je iz kabineta premijera Ramuša Haradinaja.

Precizirano je i da Kosovo prihvata učešće SAD i EU u postizanju sporazuma, da je parlament (privremenih institucija) najviši organ vlasti na Kosovu koji sa dvotrećinskom većinom ratifikuje sve sporazume koji se odnose na teritoriju, mir, saveze, politička i vojna pitanja.

Tekst nacrta rezolucije biće dorađivan i ubrzo će biti prosleđen parlamentu Kosova na usvajanje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.