Četrnaest godina nezavisnosti Kosova

Izvor: VOA, 17.Feb.2022, 22:01

Četrnaest godina nezavisnosti Kosova

Kosovo je brojnim aktivnostima obeležilo 14 godina od proglašenja nezavisnosti. Prema podacima kosovskog ministarstva spoljnih poslova, kao nezavisnu državu Kosovo je do sada priznalo 117 zemalja. Ceremonija povodom obeležavanja 14. godina od proglašenja nezavisnosti Kosova počela je podizanjem kosovske zastave ispred zgrade Vlade u Prištini. Zatim je usledila svečana sednica kosovskog parlamenta gde su govorili predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Međutim, poslanici opozicije su tokom obraćanja Kurtija napustili sednicu Skupštine Kosova, a svečanoj sednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici Srpske liste. Nakon sednice parlamenta u centru Prištine je u prisustvu velikog broja građana i predstavnika institucija održana parada Kosovskih bezbednosnih snaga i Policije Kosova. Ovaj događaj počeo je intoniranjem kosovske himne, nakon koje se okupljenima obratila predsednica Kosova Vjosa Osmani. „Na ovaj veliki dan za našu zemlju, ne smemo prestati da ponavljamo: Hvala Americi, hvala NATO-u i hvala svim prijateljskim zemljama, koje su nam pritekle u pomoć́ 1999. godine da nas zaštite od istrebljenja genocidnog Miloševićevog režima! Svako od ljudi ove zemlje učinio je nešto za ovaj dan. Svako je na svoj način učinio nešto da Kosovo postane država, zato smo danas ovde da se poklonimo sa najdubljim poštovanjem svima onima koji su naš san o državi ostvarili“, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani. Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je obraćajući se prisutnima da je put kosovskog naroda do nezavisnosti bio dug i naporan. „Put našeg naroda bio je dug i mukotrpan, ali i pun ponosa i časti. Danas se sećamo naših heroja koji su dali svoje najdragocenije živote za slobodu. Danas se ujedinjujemo i u moći i u slavlju. Na današnji dan smo zahvalni, ujedinjeni smo i razmišljamo o našim idealima", rekao je Kurti. Deo građana Kosova, albanske i srpske nacionalnosti imaju podeljena mišljenja o razvoju Kosova u poslednjih 14 godina. Kosovo je od Srbije jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine - što tamošnje vlasti ne priznaju. Na upit Srbije Međunarodni sud pravde u Hagu je 2010. godine doneo savetodavno mišljenje po kome Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Nakon toga dve strane su 2011. otpočele dijalog koji bi trebalo da doprinese sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i neophodan je uslov za napredak evrointegracija dve zemlje. Razgovori koje Kosovo i Srbija vode posredstvom Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Država rezultirali su 2013. potpisivanjem Briselskog sporazuma. Tokom jedanaest godina njihovog trajanja vode se sa promenjivim učinkom - a poslednjih šest meseci su u zastoju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kurti i Osmani na Minhenskoj konferenciji

Izvor: B92, 18.Feb.2022, 14:27

Predsednica i premijer tkz. Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti danas putuju u Nemačku gde će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji...Kako je saopšteno učestvovaće na brojnim panelima, između ostalog i o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, prenosi Koha...Kurti će u Nemačkoj boraviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.