Češka:  Ne uslovljavati Srbiju Kosovom

Izvor: Studio B, 21.Feb.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Ne uslovljavati Srbiju Kosovom

Češki ministar odbrane Aleksandar Vondra izjavio je danas da nema razloga da se dodeljivanje statusa kandidata Srbiji uslovljava Kosovom ili bilo kojim drugim pitanjem.

Po njegovim rečima pozitivno mišljenje Evropske komisije izneto još krajem prošle godine bilo sasvim dovoljno da Srbija dobije podršku Češke za nastavak evropskih integracija.

Vondra je nakon sastanka sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem u Pragu potvrdio bezuslovnu podršku Češke Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i pohvalio reforme koje je Beograd sproveo, posebno u reformi sistema odbrane zemlje,

"Podržavamo Srbiju sada, podrzavaćemo je sledeće nedelje, kao i u martu", rekao je Vondra.

On je na pitanje Tanjuga da li je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata, naveo da je Srbija uslove ispunila još krajem prošle godine, što je potvrđeno u mišljenju Evropske komisije.

"Što se tiče kandidature, sa strane Češke Republike, nema nijednog razloga da uslovljavamo i pritiskamo bilo koga za bilo šta. Jednostavno, mi smo procitali misljenje EK krajem prošle godine i ono je bilo pozitivno, tako da smo i tada podržavali, a i sada podržavamo da se Srbiji dodeli status kandidata", naglasio je Vondra.

On je istakao uspeh Srbije u reformi sistema odbrane.

"Impresionirani smo svim što je Srbija poslednjih godina dostigla u reformi vojske i Ministarstva odbrane", ocenio je Vondra.

Ministar Dragan Šutanovac je u izjavi Tanjugu potvrdio podršku Češke evrointegracijama Srbije, istakavši da je na današnjem sastanku ministar odbrane te zemlje potvdio da, kada je Češka u pitanju, pred Srbijom nema nikakvih uslova za dobijanje statusa kandidata u martu.

"Predsednik Češke Republike, ministar spoljnih poslova i danas ministar odbrane su nam potvrdili da Srbija nema nikakav uslov za dobijanje statusa kandidata po pitanju same Češke", rekao je Šutanovac Tanjugu.

On je ocenio da je upravo to jedan od važnih rezultata nedavne posete predsednika Srbije Borisa Tadića Českoj, kao i njegovih današnjih razgovora u Pragu.

Ministar Šutanovac boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Češkoj.

On će se kasnije danas sastati sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova te zemlje Karelom Švercenbergom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.