Busek: Srpske političare treba testirati na realnost

Izvor: Blic, 19.Dec.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek: Srpske političare treba testirati na realnost

Niko ne očekuje od vlasti u Beogradu da sutra priznaju Kosovo, to je dugoročan proces. To pitanje nema veze s odlaganjem odluke o dodeli statusa kandidata Srbiji. Na zaustavljanje evrointegracija presudno su uticali događaji na severu Kosova koji su za pojedine evropske zemlje bili šokantni, kaže u intervjuu za „Blic” Erhard Busek, koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Austrijanac Busek, koji je u Beogradu bio gost na izbornoj skupštini Naleda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za naš list navodi da u zemlji iz koje dolazi misle da je Srbija zaslužila status kandidata, ali da je srpska vlada u trenutku kad se o tome raspravljalo bila prinuđena da donosi odluke pod pritiskom javnosti. Na pitanje da li postoji opasnost da Srbija i u martu od EU dobije negativan odgovor, odgovara:

- Ukoliko situacija bude stabilna, siguran sam da ćete dobiti kandidaturu. Međutim, politika je nepredvidiva i u njoj se dešavaju razne stvari. U Srbiji je u toku izborna kampanja i mnoge odluke zavisiće od nje.

Mislite li da je i dalje moguća politika „i Kosovo i EU” od koje Beograd ne odustaje?

- Ići u Uniju je jedna stvar, a druga je braniti srpske interese na Kosovu. Mislim da bi srpske političare trebalo testirati na realnost. Čini mi se da su obični građani daleko realniji i svesni šta se od njih traži. Za političare to ne mogu reći.

Zašto govorite da su Kosovo i EU nepovezani procesi? Neke zemlje, poput Nemačke, jasno su zatražile „normalizaciju odnosa” s Kosovom, ukidanje institucija na severu pokrajine, dogovor o predstavljanju Kosova na skupovima.

- Merkelova nije rekla da Srbija mora da prizna Kosovo da bi dobila kandidaturu.

Možda ne direktno, ali utisak je da je stanje na KiM najveća prepreka Srbiji na putu ka EU.

- To su potpuno odvojene stvari. Kosovo je jedna stvar, EU druga. Uostalom, da hoću da učinim štetu Srbiji, rekao bih vam: „U redu, neka Kosovo bude srpsko.”

Dakle, ne mislite da je Kosovo bilo kakav uslov za evropske integracije?

- Postoje i drugi problemi, nije samo Kosovo. Moraju da se usklade i pravni okviri.

Domaći političari ne misle tako. Predsednik Tadić i zamenik premijera Dačić tvrde da je EU tražila od Srbije da prizna Kosovo. Evropski zvaničnici tvrde suprotno.

- Političari drugačije govore u inostranstvu, a drugačije kod kuće. Dačić jedno priča danas, a već sutradan drugo. Što se tiče Tadića, tu takođe postoji problem. Gleda na EU kao pravac veoma usko. A onda, priča i kako ima razne opcije sa Kinom, Rusijom... Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno.

Jedan ste od retkih političara koji je otvoreno govorio da bi ideja o podeli Kosova trebalo da bude na stolu. Da li ostajete pri tom stavu?

- Nisam se ja za to zalagao. Od mene je traženo da tu ideju predložim da bi se pokrenula diskusija. Podela KiM ne bi bila dobar primer za ostale zemlje u okruženju, jer ona može da utiče na granice susednih država.

Smatrate li da Srbija ima drugačiji tretman na putu ka EU u odnosu na zemlje u okruženju?

- Ne mislim. Pa, pitajte Hrvatsku kroz šta je sve morala da prođe. Evrointegracije su dug, dug proces. Bugarska i Rumunija su ušle u EU a da nisu ispunile mnogo uslova. Brisel nije pridavao puno pažnje njihovom napretku. Zbog toga mislim da će Unija u budućnosti biti mnogo kritičnija prema drugim državama.

Evrointegracije ne utiču na izbore u Srbiji

Da li negativan odgovor iz EU može dovesti do porasta nacionalizma i ojačati desne snage u Srbiji? Koliko takva odluka može uticati na izborne rezultate?

- Pogledajte Hrvatsku, koja je potpisala ugovor o pristupanju sa EU. To, međutim, nije pomoglo aktuelnoj premijerki i HDZ da pobedi na izborima. Evrointegracije uopšte neće uticati na to.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.