Bogdanović: Referendum će politički koštati Srbiju

Izvor: S media, 07.Feb.2012, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Referendum će politički koštati Srbiju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da će proces održavanja referenduma na severu Kosova možda biti jeftin, ali da će politički skupo koštati državu Srbiju.

Bogdanović: Opasno održavanje referenduma

Bogdanović: Bilo je otimačine državnog novca!

Bogdanović: Referendum nepotreban

Bogdanović je ocenio da će referendum, ako bude održan, samo štetiti interesima građana severno od reke Ibra, a naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << južno od Ibra, kao i državi Srbiji, koja se bori za ostvarenje njihovih prava.

"Referendum umanjuje naš kredibilitet i kapacitete oko pregovora sa međunarodnom zajednicom. Unapred se znaju rezultati, jer svi smo mi protiv kosovskih institucija. Čemu onda sve to, sem da služi dnevnom politikanstvu. Na štetu običnih ljudi pojedinci pokušavaju da se pred izbore dodvore centralama u Beogradu", kazao je Bogdanović u izjavi koju prenosi "Pres" u onlajn izdanju.

List piše da će troškovi za održavanje referenduma 14. i 15. februara u četiri opštine na severu Kosova - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću izneti samo 500 evra i biće plaćeni iz budžeta tih lokalnih samouprava, odnosno od sredstava koje im iz državne kase transferiše Beograd.

Predstavnici referendumskih komisija, naime, tvrde da su se članovi glasačkih odbora odrekli honorara i da će potrošiti oko 50.000 dinara, odnosno oko 500 evra, za štampanje 40.000 glasačkih listića, od kojih će 1.300 biti na albanskom.

Bogdanović sumnja da će referendum koštati samo 500 evra, navodeći da u opštinama na severu Kosova već ima plakata i bilborda kojima se građani pozivaju na referendum, što takođe košta.

"Novac se rasipa, a građani žive na rubu egzistencije", rekao je on.

Što se tiče lokalnih izbora na KiM, Bogdanović kaže da još nije doneta odluka da li će oni biti raspisani na severu Kosova.

"Još uvek nismo o tome razgovarali. Ali, zna se šta piše u Ustavu i zakonima. Gde ima srpskih institucija, Srbi su opstali. Ne vidim razlog da ne ostane tako", kazao je Bogdanović.

(Pres)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.