Biler: I Beograd ima interes da suzbije kriminal na severu

Izvor: S media, 06.Sep.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biler: I Beograd ima interes da suzbije kriminal na severu

Srbija i njeni predstavnici imaju ineteresa da se suzbije kriminal. Ne mogu da kažem da Vlada Srbije podržava kriminal na severu Kosova, rekao je Erhard Biler, komandant Kfora.

Komandant Kfora Erhard Biler izjavio je danas da zvaničnici u Srbiji ne podržavaju kriminalne i radikalne strukture na severu Kosova i da je vlast u Srbiji zainteresovana za borbu protiv kriminala na severu.

Biler, međutim, smatra da kriminalne i radikalne strukture nastoje da utiču >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na obične ljude na severu, ostvarujući svoje ciljeve, i da strateški cilj treba da bude razdvajanje stanovništva od tih struktura na severu Kosova.

Odlazeći komandant Kfora je kazao da smanjenje broja međunarodnih snaga na Kosovu neće da usledi ni u prvoj polovini sledeće godine, a da se proporuka za smanjenje može očekivati tek krajem 2012.godine.

Američki plan za sever Kosova

Bogdanović: Priština jednostrano tumači dogovor iz Brisela

Stefanović: Tači hoće novi haos!

"Ako bude bilo predloga (za smanjenje), onda bi to usledio krajem sledeće godine i o tome bi odlučivao NATO", rekao je nemački general, dodavši da je zbog prošlomesečnih zbivanja na severu Kosova on zatražio obustavljanje plana smanjivanja za polovinu broja vojnika, kojih trenutno na Kosovu ima oko 5.000.

Biler je najavio da neće biti ni povlačenja vojnika Kfora sa obezbeđivanja Pećke patrijaršije i manastira Visoki Dečani.

Za razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, Biler je rekao da očekuje da će o operativnosti te formacije početkom sledeće godine raspravljati NATO, ukavši da su pripadnici KBS-a za sada postigli trećinu plana kako bi dostigle punu operativnost.

Mandat Erhardu Bileru ističe 9. septembra, a na mestu komandanta Kfora nasldiće ga, takođe nemački general, Erhard Drevs.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.