Bez velikih reakcija na nezavisnost

Izvor: B92, 17.Feb.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez velikih reakcija na nezavisnost

Beograd -- Godišnjica nezavisnosti Kosova skoro da je neopažena u Beogradu. Izostale su reakcije predsednika i premijera i većine državnih zvaničnika.

U pregovaračkom timu navode da su diplomatijom sprečili da Kosovo stekne potpuno nezavisnost tako što bi postala međunarodno priznata država.

Četiri godine kasnije, proglašenje nezavisnosti Kosova je i dalje bolna tačka Srbije, ali se o tome govori sa manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emocija. Beograd veruje da Kosovo još nije steklo pravu nezavisnost jer nije potpuno međunarodno priznata država.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da, bez obzira na broj država koje priznaju nezavisnost Kosova, "to neće doneti zaista visok ili željeni stepen nezavisnosti kako to žele vlasti u Prištini".

"Ona ne može dobiti svoju finalnu glazuru bez učešća u međunarodnim institucijama i bez adekvatnog prepoznavanja Kosova kao jednake i nezavisne države sa ostalima. Naša diplomatija je dosta bila agažovana, i to uspešno, u onemogućavanju tog članstva", rekao je Stefanović.

U Demokratskoj stranci Srbije, Vojislava Koštunice, koji je bio na čelu Vlade Srbije kada je proglašena nezavisnost, navode da Kosovo neće biti nezavisna država sve dok ga ne prizna Srbija.

"To je nešto što možete videti kao potvrđenu činjenicu svakodnevno. Da nije tako ne bi Brisel i Vašington toliko pritiskali Beograd da prizna Kosovo. Da nije tako oni bi priznali Kosovo, napravili bi oni tu svoju državu,radili bi tamo šta hoce i sve bi bilo u redu. Ne, nije sve u redu , sve dok Srbija ne prizna Kosovo", rekao je Slobodan Samardžić, funkcioner DSS.

U DSS tvrde da Beograd priznaje Kosovo na rate kroz pregovore, poslednji korak biće prihvatanje Kosova na regionalim skupovima i neodržavanje lokalnih izbora. Oni predlažu zamrznuti konflikt.

"Zamrznuti konflikt znači izađi iz dijaloga. Zamrznuti taj sunovrat, to padanje u bezdan,nekako ga zaustaviti. Vi to možete ako izađete iz dijaloga", rekao je Samardžić.

Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda, navodi da pregovori i ono što je tokom njih dogovoreno samo može da koristi lokalnom stanovništvu.

"Mi smo kroz dijalog sa Prištinom, čini mi se, prvi put adekavtno i na pravi način rešili konkrete probleme. Evo sad u martu će biti godinu dana toga dijaloga koji je zasita pravi put dao", rekao je glavni beogradski pregovarač.

U protekle četiri godine Kosovo je priznalo ukupno 88 država, među kojima su zemlje regiona, osim BiH, i 22 zemlje članice EU. Poslednja država, koja je priznala Kosovo baš danas na godišnjicu, je Uganda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uganda priznala Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Feb.2012

Uganda je na četvorogodišnjicu od proglašenja nezavisnosti, priznala Republiku Kosovo i tako postala 88 zemlja koja je to učinila. Vijest je potvrdio Jetlir Zyberaj iz kabineta zamjenika premijera Kosova, Behxheta Pacollija. Uganda je 1962. godine stekla nezavisnost od Velike Britanije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.