Bez poziva Kosovu na samit u Ohridu

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez poziva Kosovu na samit u Ohridu

Skoplje -- Predstavnici Kosova nisu pozvani na samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) 1. i 2. juna u Ohridu.

U objašnjenju Kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može bez saglasnosti drugih da poziva Kosovo, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza "neke zemlje članice otkazale učešće".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Napominjući da Makedonija ostaje privržena principu uključivanja u regionalnu saradnju, iz Kabineta su poručili da će, čim za to budu postojali uslovi, Kosovo biti priključeno PSJE.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio da, i pored njegovog insistiranja, makeodnska strana na samit u Ohrid nije pozvala kosovsku predsednicu što je, kako je ocenio, "zabrinjavajuće po odnose Makedonije i Kosova, pritv duha regionalne saradnje i predstavlja antievropsko ponašanje Makedonije".

Kosovski premijer Hašim Tači je poručio makedonskim vlastima da prevaziđu predrasude iz prošlosti kada su u pitanju Albanci u regionu, pošto već postoji saradnja na predsedničkom i premijerskom nivou.

Iz Kabineta Ivanova kažu da su te izjave upućene na pogrešnu adresu.

Kao prethodnica samita u Ohridu , sutra počinje konferencija predsednika parlamenata, a potom i susret ministara spoljnih poslova PSJE.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez poziva Kosovu na samit PSJE u Ohridu

Izvor: Radio 021, 26.Maj.2013

Predstavnici Kosova nisu pozvani na samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) 1. i 2. juna u Ohridu, saopšteno je iz Kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.  

Nastavak na Radio 021...

Bez poziva Kosovu na samit u Ohridu

Izvor: S media, 26.Maj.2013

Predstavnici Kosova nisu pozvani na samit šefova država ili vlada Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PSJE) 1. i 2. juna u Ohridu...U objašnjenju Kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova navedeno je da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.