Beogradu je dosta  nasilja i vanrednog stanja

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradu je dosta nasilja i vanrednog stanja

- Određeni krugovi u Beogradu pokušavaju da dramatizuju situaciju i podignu tenzije, ali ja sam apsolutno uveren da će Vlada i politički vrh pokazati svoju odgovornost i ozbiljnost i da neće biti nepotrebnih, kontraproduktivnih i ishitrenih reakcija. Jedna žrtva na strani kosovske policije je previše. Ne sme se doći do toga da bude žrtava i sa strane srpske policije ili civila - kaže za “Blic” izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. On naglašava da zahvaljujući operativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovoru koji je postignut između Beograda i Prištine oko carinskih pečata i zemljišnih knjiga Kosova, 16. septembra ne bi smelo da se desi ništa spektakularno.

Srbi sa severa najavljuju barikade i da će "sedeti po ulicama” kako bi onemogućili prolazak Euleksu i KPS do Brnjaka i Jarinja. Da li se plašite da bi ponovo moglo da dođe do nasilja?

- Ne, ne želim i ne verujem da će doći do nasilnog obračunavanja. To nije apsolutno nikome u interesu, ni Srbiji koja uskoro očekuje status kandidata za članstvo u EU, a naročito ne građanima na severu Kosova kojima je, uveren sam, dosta nasilja, tenzija i "vanrednih stanja”. Mislim da jedino kriminalne grupe i neki preplaćeni činovnici lokalne administracije žele radikalizaciju stanja jer to njima odgovara. Nažalost, i neki u vrhu vlasti daju neodmerene izjave. Ivica Dačić je rekao da se tu zapravo radi o "egzodusu Srba s Kosova”, što jednostavno nema veze s onim što se dešava na terenu. Tu izjavu više shvatam kao izjavu lidera političke partije koji je ušao u predizbornu kampanju, a ne kao izjave zamenika premijera koji vrlo dobro zna da nikome nije u interesu da Srbi napuštaju Kosovo. Ni samim građanima, ni Kosovu, ni Srbiji.

Mogu li eventualni novi nesporazumi da utiču na mišljenje Evropske komisije?

- Ne mislim da će do toga doći, ali moram da podsetim da je bez stabilnosti u regionu i razvijene saradnje među susedima nemoguć napredak u evropskim integracijama. Nijedan međunarodni klub ne bi želeo da ima u svom sastavu potencijalno zapaljiv region, pa ni Evropska unija, što je sasvim prirodno i logično. To nije nametanje novih uslova ni u kom smislu. Beograd je napravio neke velike korake u procesu integracija ove godine, što se ne sme dovoditi u pitanje zbog severa Kosova. Sadašnja i sve buduće vlade moraju uvek da postave svoje ambicije vrlo visoko. U ovom trenutku to znači da treba obezbediti ne samo dobijanje statusa kandidata, već i što brže otvaranje pregovora. Zato je od izuzetne važnosti da Vlada odreaguje pažljivo u vezi sa postavljanjem carinskih prelaza na severu Kosova i jasno i pravovremeno objasni i srpskoj javnosti i građanima na severu Kosova da nikome ne pada na pamet da stvara etnički homogenu državu na Kosovu. Multinacionalni i multikulturni karakter Kosova se mora očuvati.

Vlasti u Srbiji optužuju Euleks i Kfor da nisu statusno neutralni već da se stavljaju vrlo otvoreno na stranu zvanične Prištine. Kako to komentarišete?

- Euleks i Kfor deluju u potpunosti u skladu sa svojim mandatom. Euleks je pred velikim izazovima i radi pod pritiskom. S jedne strane taj pritisak dolazi u vezi istrage o trgovini ljudskim organima, kao i od Beograda u vezi carinskih prelaza. Ali Euleks je tu da uvodi vladavinu prava na Kosovu i da pomaže u procesu građenja demokratskih institucija. Kfor je s druge strane krajnje profesionalno odreagovao na zbivanja 25. jula i obezbedio mirno razrešenje situacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.