Bećković: Srbija se ne može razgraničiti sama sa sobom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećković: Srbija se ne može razgraničiti sama sa sobom

Srbija koja bi priznala Kosovo Republiku ne bi bila Srbija i to Kosovo bi imalo razloga da ne prizna tu i takvu Srbiju, izjavio je FoNetu akademik Matija Bećković.

"Srbija koja bi se odrekla Dečana i Gračanice nema nikakvog razloga da se ne odrekne i Žiče i Studenice", ukazao je Bećković u serijalu razgovora Kosinus.

Govoreći o Kosovu, on je predočio da je cela Srbija ispisana grafitom "nijedna duša te se nije odrekla".

Srbija se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << može razgraničiti sama sa sobom, napomenuo je Bećković i ocenio da kosovsko pitanje ne bi trebalo da bude jedinstven slučaj u svetu.

Kosovo nije jedino, takvi primeri su i Kipar, Katalonija, Korzika, Tirol, Transilvanija, ilustrovao je on i upozorio da se od Srbije traži da "bude ruglo među narodima i da učini nešto što nije uradio nijedan narod na svetu".

"Od nas se traži da učinimo ono što se ne traži ni od koga drugog. A mi, ako smo zaboravili razloge zašto to ne treba da uradimo, treba da pitamo, recimo, Španiju ili Grčku", preporučio je Bećković.

On je uveren da se iza celog kosovskog pitanja i priče o granicama, zapravo, krije ideja velike Albanije, koja nije faktički priznata, ali već postoji.

"To nije samo razgraničenje i promena granica, to je promena geografije i istorije Balkana", naglasio je Bećković.

Kako je obrazložio, granice Kosova prema Albaniji su ukinute, prema Makedoniji i Crnoj Gori takođe, a traže se gradovi i teritorije i od Srbije.

U ovom trenutku zamrznuti konflikt je vrsta kompromisa, smatra Bećković i skreće pažnju na to da se od članica Evropske unije (EU), koje imaju sličan problem, ne traži da taj zamrznuti konflikt odmrznu.

Međunarodna konferencija o Kosovu za njega nije prihvatljiva, jer bi Srbija time ipak bila tretirana kao izuzetak i "bela vrana" među narodima.

Upitan da li je dijalog, ipak, moguć, Bećković je odgovorio da se za sve ostalo može reći lako ćemo, ako jesmo ljudi, "samo da se isključi to da Srbija prizna Kosovo - tuđu državu na svojoj teritoriji".

On smatra da je Kosovo već zastupljeno u Ujedinjenim nacijama, jer ako je Srbija tamo, tu je i Kosovo.

Za Bećkovića je uvredljivo govoriti o referendumu, jer je to pitanje odavno raspravljeno.

"Kosovo je ta najskuplja srpska reč, to je DNK srpskog naroda", zaključio je Bećković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.