Bećković: Kosovo – primer za problem koji nemamo samo mi

Izvor: RTS, 23.Nov.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećković: Kosovo – primer za problem koji nemamo samo mi

Kad je počela priča, malo ko je znao za Kosovo a danas nema niko u svetu ko ne zna, rekao je za "Radio Beograd" akademik Matija Bećković. Dodaje da je Kosovo postalo primer za problem "koji nemamo samo mi".
Matija Bećković je za Radio Beograd govorio o krizi na Kosovu i Metohiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Svedoci smo kako je to mnogima, pre dve-tri decenije, izgledalo jednostavno ili kako su svi govorili – ništa lakše nego da im to damo, a kako je vreme prolazilo videlo se da to nije jednostavno. Kad je počela priča malo ko je znao za Kosovo a danas nema niko na svetu ko ne zna. I sad je ono postalo ne samo ono što je bilo nego jedan primer za jedan problem koji nemamo samo mi, pa kad su rekli – to će biti izuzetak, presedan, nigde se više to neće ponoviti, odjednom su oni isti shvatili da oni to ne mogu zaustaviti ako se taj presedan uspostavi i drugi će se na njega pozivati", rekao je Bećković.
Akademik dodaje da će na taj način biti izvučen kamen iz temelja i srušiti ceo poredak.
"Tako da je došlo dotle da su Amerikanci koji su to sve i pokrenuli rekli – ipak bi trebalo da se dogovore Srbi i Albanci, znači ono što je trebalo da bude na početku, setili su se tek na kraju kad se dogodilo toliko čudesa", naveo je Bećković.
Dodaje da Kosovo nije izgubljeno "niti možemo da ga izgubimo, niti je to nama neko dao".
"To je jedan fakat i nema niko ko ne zna gde se ono nalazi, oni koji su krenuli da ga uzmu to je kao da prepilate Srbiju i napravite od nje onaj trup, gledali ste one mučenike kojima odseku noge pa idu na rukama i na onom ostatku, to je deo našega tela, a to što tu živi u većini neki drugi narod to nije nikakav izuzetak na zemljinoj kugli, toga ima koliko hoćete. Kineza ima oko 200 miliona u emigraciji, pa nigde oni ne traže da budu država, nego se zna gde je Kina. Možda bi mogao da pojednostavim za one koji govore da je to naša zemlja, oni to govore o svom trošku, a oni koji govore da nije oni su za to plaćeni", naveo je Matija Bećković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.