BJR Makedonija. Nije stvar u fudbalu

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BJR Makedonija. Nije stvar u fudbalu

15.03.2012. -

Posle izvesnog zatišja u BJR Mekadoniji je ponovo izbio etnički sukob.

U albanskom selu Velešta kamenovan je autobus sa Makedoncima. U predgrađu Skoplja ubijen je 31-godišnji Albanac. Čudnim sticajem okolnosti jedan od automobila kojim su pobegli zlonamernici, kasnije je bio pronađen na jezeru nedaleko od kosovske granice.

Napetost u Makedoniji ozbiljno podgrvaju i Albanci koji žive u susednim zemljama. Tako su u jednom od albanskih gradova demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << spalili zastavu Makedonije, a u prestonici ljudi su izašli pred makedonsku ambasadu sa transparentima Želimo ujedinjenje svih Albanaca, Mi smo narod sa istorijom, a ko ste vi?. Uznemiravajuće događaje komentariše ruski istoričar Aleksandar Safonov.

Albanci već čine više od trećine stanovništva Makedonije, imaju vrlo visok natalitet, što izaziva zaoštravanje konflikta u društvu, pošto je Makedonija prilično siromašna zemlja, ovde postoji problem sa radnim mestima, i prevaga jedne od zajednica dešava sa na račun smanjenja resursa druge. Sve to neizbežno vodi ka sukobima. Albanska zajednica, kao mlađa, i uz to nadahnuta kosovskim presedanom, ispoljava mnogo veću agresiju.

U nastalim uslovima vlasti zemlje su na izvesno vreme obustavile utakmice makedonskog fudbalskog prvenstva. Povod je bio presedan sa dva albanska navijača koji su napali na grupu učenika i pretukli policajca koji je pokušao da ih zaštiti. Huligane su zatvorili na 30 dana, zbog toga su navijači kluba pripretili da će organizovati ozbiljne nerede. Prvo su fudbalski činovnici predlagali da se igraju mečevi najljućih suparnika na neutralnim terenima, ali zatim su rešili da stave prvenstvo na stend-baj.

Sa ulica i fudbalskih terena konflikti su se premestili na Internet. Na Fejsbuku se s vremena na vreme mogu pročitati saopštenja sa zahtevom vlastima u Skoljpu da zaustave „sitematski teror kojem Makedonci podvrgavaju Albance". Radikalno raspoloženi internet-korisnici prete da u protivnom bezbednost na „albanskim terorotirjama" nije garantovana ni jednom Makedoncu.

Nije baš jasno šta se podrazumeva pod pojmom „albanske teritorije" ako se uzme u obzir da Makedonaca u Albaniji praktično nema. Verovatno polovina Makedonije, koju nacionalisti smatraju delom Velike Albanije i svojom iskonskom teritorijom.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/anjči/cc-by
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.