BILER: KRIMINALNE GRUPE POKRENULE KRIZU NA SEVERU!

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BILER: KRIMINALNE GRUPE POKRENULE KRIZU NA SEVERU!

BERLIN - Komandant Kfora, nemački general Erhard Biler ocenio je da su odsustvo pravne države i snažne kriminalne strukture glavni uzrok sadašnje krize na severu Kosova. Biler je za današnji nemački dnevnik Tagešpigel rekao da je na severu Kosova odavno trebalo uspostaviti pravnu državu.

"To je jedan od uzroka problema. Isuviše dugo je dopuštano da se ovde formiraju radikalne strukture. To su u prvom redu veoma jake kriminalne strukture, koje su, uzgred, multietnički izgrađene >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - one su i kosovsko-albanske i kosovsko-srpske", rekao je Biler.

"Upravo tim strukturama, radikalnim i kriminalnim, stalo je da zadrže moć. Reč je o novcu i oni su ti koji su danas glavni na severu (Kosova)", rekao je Biler.

Prema njegovim rečima, te strukture upravljaju i naoružanim snagama i finansiraju ih, a one rukovode i barikadama i plaćaju ljude koji na njima stoje. "U osnovi, oni su od miroljubivih stanovnika na severu napravili svoje taoce", rekao je nemački general.

Biler je ocenio da je i u interesu Srbije da situacija na severu Kosova ostane mirna, i dodao da veruje da su i Beograd i Priština i međunarodna zajednica veoma zainteresovani da se dijalog nastavi i da se, kao preduslov za to, trenutne napetosti smire. Prema njegovim rečima, i u Evropskoj uniji već dugo postoji svest da na severu Kosova moraju da važe pravo i zakoni, i to treba sprovesti "korak po korak".

"Imamo dovoljno Euleks policije u zemlji, koja može da deluje uz podršku Kfora. Tamo moraju biti sprovedeni zakon i red, da bi zatim politika mogla da postiže politička rešenja", rekao je on. Govoreći o sadašnjoj krizi na severu Kosova, Biler je rekao da se i dalje vode pregovori i da će i na evropskom nivou biti daljih pregovora.

"Mi smo dva granična prelaza zvanično zatvorili; za civilni saobraćaj ostaće otvoreni, humanitarna roba će naravno biti propuštana. Zbog visoke ugroženosti dva granična prelaza i zbog velikog prisustva vojnika, zatvoreni su za teške kamione. Zadržaćemo situaciju pod kontrolom", rekao je Biler.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Odbornici usvojili zaključke, predstoji sastanak sa Bilerom

Izvor: Studio B, 04.Avg.2011

Odbornici severnih opština Kosova podržali su danas zahteve državnih organa Srbije da se vrati pređašnje stanje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ..Odbornici severnih opština Kosova podržali su danas zahteve državnih organa Srbije da se vrati pređašnje stanje na administrativnim...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.