Arifi: Moguća privremena suspenzija taksi

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arifi: Moguća privremena suspenzija taksi

Šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi izjavio je u intervjuu za KTV da bi vlada mogla da privremeno suspenduje tekse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH na ograničen period tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.
"Ako postoji ozbiljna spremnost za razgovore, a oni bi mogli da se planiraju od 1. do 28. februara, mogli bismo odlučiti da suspendujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takse u tom periodu", rekao je Avni Arifi.

Govoreći o sastanku predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, premijera Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora Filipa Kosneta, Arifi je rekao da je sastanak bio konstruktivan i da ne postoji ultimatum SAD za ukidanje poreza.
Oglasila se i predstavnica za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Ana Marija Bura koja očekuje da će zajednički pritisak EU i SAD na vlasti u Prištini imati efekta. 
"Počinjem da vidim neke naznake da se ovi pozivi čuju. Očekujem da ćemo moći da vidimo pomake u narednom periodu", kazala je Ana Marija Bura.
Ona je tokom debate u Evropskom parlamentu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu navela da su odluke o tarifama i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga "ujedinile javnost na Kosovu" i učinile da se političari na Kosovu "osećaju dobro".
"Odluke o tarifama i KBS su izuzetno popularne i ujedinjujuće na Kosovu. Obe mere uživaju podršku javnosti. Čak i političari koji su imali rezervu morali su se uskladiti ovim merama zbog njihove popularnosti", navela je Bura.
Tokom debate evropski parlamentarci ponovili su osudu koja se odnosi na uvođenje tarifa za uvoz robe iz Srbije i BiH koje su nametnule prištinske vlasti Poručeno je da se tim jednostranim potezom krši Cefta i duh sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, a Priština opet pozvana da povuče uvedene ove mere.
U međuvremenu je portparol kosovske carine Adriatik Stavileci izjavio da je, od uvođenja taksi na proizvode iz Srbije i BiH povećan priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu teriotrije KiM.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZAOKRET U PRIŠTINI Arifi: Moguće privremeno UKIDANJE TAKSI

Izvor: Blic, 23.Jan.2019

Avni Arifi, šef kabineta Ramuša Haradinaja, rekao je da bi vlada u Prištini mogla da privremeno suspenduje takse na srpsku robu.

Nastavak na Blic...

Šef Haradinajevog kabineta najavio moguću suspenziju taksi

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2019

PRIŠTINA - Šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi izjavio je u intervjuu za "KTV" da bi vlada mogla privremeno da suspenduje takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH na ograničen period, tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.