Amerikanka u Lapljem Selu – violina koja dušu dira

Izvor: RTS, 12.Maj.2019, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanka u Lapljem Selu – violina koja dušu dira

Muzička škola "Stevan Mokranjac" osnovana u Prištini ove godine slavi sedam decenija rada, a već 20 godina njeno sedište nije u gradu. Škola je morala da nastavi rad najpre u Gračanici, potom u Lapljem Selu. Đaci škole redovno na republičkim i međunarodnim takmičenjima osvajaju nagrade. Odnedavno u toj školi časove violine drži Amerikanka iz Čikaga.
Amerikanka Džozi Mintel iz Čikaga na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju došla je pre godinu dana kao volonterka mirovnog korpusa. U Lapljem Selu živi kod porodice Karadžić, a u Osnovnoj školi "Miladin Mitić" pomaže nastavnicima engleskog jezika. Zahvaljujući njoj, deca su dobila priliku da nauče osnove o violini.

Interesovanje je veliko i već 30 mališana dolazi na njene časove.
"Htela sam da budem nastavnica, da objasnim deci kako se svira violina, kako se drži gudalo a kako violina. Za mene je prelepo da predajem časove violine ovde", kaže Džozi Mintel.
Džozi nije u potpunosti savladala srpski jezik, ali deci to ne predstavlja problem jer ujedno uče i engleski. Posebno je, kaže, oduševljena srpskom istorijom i običajima.
"Srpski jezik je veoma težak, kao što možda možete i da vidite po meni. Učim ga, trudim se, ali je veoma težak za učenje, s druge strane je divan", ističe volonterka Američkog mirovnog korpusa.
Učenica škole Anđela Denić za Mintelovu ima samo reči hvale. "Džozi je kao nastavnica predivna nastavnica, lepa, dobra", napominje Denićeva.
Da bi se uverila kako i gde živi njena ćerka, pravo u Laplje Selo stigla je i Džozina majka.
Džudi Mintel navodi da je tu već pet dana ida je za to vreme posetila Gračanicu, Laplje Selo i da je bila gost kod porodice za koju kaže da je izuzetno lepo ugostila i njenu ćerku.
"Izuzetno lepo su me prihvatili i drago mi je što sam se uverila da je Džozi na bezbednom, da joj je komforno i da ima ljudi koji o njoj brinu", kaže Džudi Mintel.
U školi sada imaju sve uslove da, pored odseka za klavir i hramoniku, dobiju i odesek za violinu, ali odobrenje za to čekaju od Ministarstva prosvete Republike Srbije. Osim klasične muzike, neguje se i horsko pevanje.
Direktor Muzičke škole " Stevan Mokranjac" u Lapljem Selu Andrija Jović naglašava da su đaci škole u samom vrhu po osvojenim bodovima na tim takmičenjima.
"Imamo osvojeno jedno prvo mesto na međunarodnom takmičenju u Knjaževcu za harmoniku, drugo mesto na Mehfestu, takođe međunarodnom takmičenju u Beogradu, tako da nižemo dobre rezultate", navodi Jović.
Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine u junu će proslaviti 70 godina postojanja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.