Amerikanci odlaze sa Kosova

Izvor: S media, 02.Jan.2012, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci odlaze sa Kosova

Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mera štednje u američkim oružanim snagama, piše agencija NOA iz Tirane.

- Vаšington će smanjiti budžet Ministаrstva odbrаne i to će uključiti zаtvаrаnjа nekoliko аmeričkih vojnih bаzа u SAD i inostrаnstvu, а među njimа, nа Kosovu - izveštаva novinskа аgencijа NOA.

Predsednik Američko-albanske građanske lige Džo Diogardi i još nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << albanskih lobista razgovarali su o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom.

Agencija NOA navodi i da najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosovu. Zvaničnici Lige tvrde dа je prerаno zа odlаzak SAD sа Kosovа, jer su jedina prаva "prepreka ekspаnzionističkim ciljeva Srbije - navodi NOA.

Zatvara se baza Bondstil

Odlazak Amerikanaca sa Kosova znači i napuštanje baze Bondstil kod Uroševca.

Albanski lobisti u SAD žele da Amerikanci tu bazu predaju Turcima, koji su "odani saveznici" Kosova.

Kosovo: 2011. godina najteža od 1999.

Tači: Institucije će proširiti nadležnost na celom Kosovu

Vučetić: Referendum nije legalan, ali može biti adut Beogradu

Baza Bondstil izgrađena je juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo.

U vezi sa ovom bazom pominje se nekoliko nikada razjašnjenih kontroverzi, poput izveštaja Saveta Evrope iz 2005. godine u kojem je Bondstil opisan kao "mali Gvantanamo", jer su se tu, navodno, odvijale prilično mutne radnje u vezi sa osobama osumnjičenim za radikalni islam.

U maju 2001. godine, iz Bondstila je pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa "Nišekspresa" kod Podujeva i ubila 11, a ranila 40 putnika, Srba, a iz ove baze je u Nemačku, prebačen i Ramuš Haradinaj. Tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.

(NOA)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci odlaze sa Kosova

Izvor: BanjalukaLive.com, 02.Jan.2012

Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mjera štednje u američkim oružanim snagama, piše agencija NOA iz Tirane, a prenosi RTS. Agencija NOA navodi i da najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Amerikanci do kraja godine povlače vojnike sa Kosova?

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2012

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mjera štednje u američkim oružanim snagama, piše agencija NOA iz Tirane, a prenosi RTS.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Trupe SAD odlaze sa Kosova, „Bondstil" će biti zatvoren

Izvor: Press, 02.Jan.2012

Najava da će SAD do kraja godine povući vojnike sa Kosova i faktički zatvoriti bazu „Bondstil" izazvala je opšte nezadovoljstvo albanske javnosti, dok pojedini vojni analitičari za Press ocenjuju da je to „udarac za Prištinu" i jasan signal da „Vašingtonu dešavanja na Balkanu više nisu...

Nastavak na Press...

Američka vojska odlazi sa Kosova

Izvor: BKTV News, 03.Jan.2012, 02:03

Amerikanci će do kraja ove godine povući svoje vojnike sa Kosova u sklopu opštih mera štednje koje planira da ove godine sprovede američka administracija. Naime kako piše agencija NOA, uprkos protivljenju albanskog lobija u SAD ovoj odluci, traži se rešenje, a jedno je da Amerikance na Kosovu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.