Amerikanci odlaze sa Kosova

Izvor: RTS, 02.Jan.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci odlaze sa Kosova

Američki vojnici uskoro odlaze sa Kosova, uprkos glasnim protestima albanskog lobija u SAD, koji tvrdi da bi takav potez mogao izazvati novu nestabilnost u regionu. Zatvara se i baza Bondstil, u kojoj je leta 1999. godine bilo čak 7.000 vojnika.

Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mera štednje u američkim oružanim snagama. Takve najave loše su primljene među nekim političarima i analitičarima.

To je prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agencija NOA iz Tirane, navodeći da najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti na Kosovu.

Predsednik Američko-albanske građanske lige Džo Diogardi i još nekoliko albanskih lobista razgovarali su o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom.

Zvaničnici Lige insistirali su da se povlačenje američkih vojnika odloži do reševanja situacije na severu Kosova, navodeći da su oni "jedina prava prepreka ekspanzionističkim ciljevima Srbije".

Odlazak Amerikanaca sa Kosova znači i napuštanje baze Bondstil kod Uroševca.

Velika baza kod Uroševca postala je "finansijski teret" Americi, pa se novim vojnim budžetom i strategijom u regionu predviđa njeno gašenje. Američke diplomate navele su da SAD ne želi da "drži više od onoga što je neophodno", posebno u regionima koji "više nisu tako visoko na listi američkih prioriteta".

Albanski lobisti u SAD žele da Amerikanci tu bazu predaju Turcima, koji su "odani saveznici" Kosova.

Baza Bondstil izgrađena je juna 1999. godine, odmah po dolasku američkih marinaca na Kosovo. Šatore, koje je postavila prethodnica snaga SAD, u nekoliko narednih godina zamenile su montažne kućice.

U vezi sa ovom bazom pominje se nekoliko nikada razjašnjenih kontroverzi, poput izveštaja Saveta Evrope iz 2005. godine u kojem je Bondstil opisan kao "mali Gvantanamo", jer su se tu, navodno, odvijale prilično mutne radnje u vezi sa osobama osumnjičenim za radikalni islam.

U maju 2001. godine, iz Bondstila je pobegao Fljorim Ejupi, osumnjičen da je postavio bombu koja je eksplodirala ispod autobusa "Nišekspresa" kod Podujeva i ubila 11, a ranila 40 putnika, Srba.

Iz Bondstila je u Nemačku, prebačen i Ramuš Haradinaj, tajno, kada je ranjen u obračunu sa rivalskim klanom Musaj, a američki policajci su, tom prilikom, sa mesta okršaja odneli sav dokazni materijal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOA: Amerikanci do kraja godine odlaze sa Kosova

Izvor: Studio B, 02.Jan.2012

Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mera štednje u američkim oružanim snagama, piše agencija NOA iz Tirane, a prenose domaći mediji...Agencija NOA navodi i da najava povlačenja američkih vojnika iz baze Bondstil može da bude alarm nestabilnosti...

Nastavak na Studio B...

SAD do kraja godine povlače vojnike sa Kosova i Metohije

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jan.2012

BEOGRAD - Odlazak Amerikanaca sa Kosova znači i napuštanje baze Bondstil kod Uroševca u kojoj je nakon bombardovanja 1999. godine bilo čak 7.000 vojnika

Nastavak na SEEbiz.eu...

Amerikanci se povlače sa Kosova i Metohije?

Izvor: TvojPortal.com, 02.Jan.2012

/press online/ Agencija NOA iz Tirane prenela je informaciju da SAD do kraja 2012. godine povlače svoje vojnike sa Kosova i Metohije. Prema istim izvorima biće zatvorena i baza Bondstil kod Uroševca, u kojoj je 1999. godine bilo čak 7.000 vojnika.. . Bondstil. . Sjedinjene Američke Države će...

Nastavak na TvojPortal.com...

Američki vojnici se povlače sa Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jan.2012, 01:43

Sjedinjene Američke Države će do kraja godine povući vojnike sa Kosova, u sklopu opštih mera štednje u američkim oružanim snagama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.