Amerika stavlja tačku na Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2019, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika stavlja tačku na Kosovo

Američki imperativ ili preporuka, tek podsekretar američkog Stejt departmenta za političke poslove Dejvid Hejl izjavio je da je "došlo vreme da Beograd i Priština konačno reše kosovski problem", kao i da postoji šansa za dogovor o Kosovu u ovoj godini.

Tu izjavu datu uoči posete Beogradu i Prištini, odlični poznavaoci kosovskih prilika, tumače kao američku rešenost da vreme za "otpetljavanje kosovskog čvora meri u mesecima".

- SAD neće davati recept za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rešenje, ali ono mora biti primenljivo na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti stabilnosti regiona - kazao je Hejl, napomenuvši da nije na SAD, ni bilo kome drugom da diktira konačni ishod.

Ništa novo, tumači za "Vesti" spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, podsećajući da je još 2017. visoki zvaničnik SAD Brajan Hojt Ji najavio rešenje spora Grčke i Makedonije 2018, a Kosova ove godine.

- Potvrda toga je i poruka predsednika SAD Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, kao i njegov potpis inicijativi za Kosovo. To govori da su Amerikanci namereni da se na ovaj problem stavi tačka - kaže Jakšić.

On ukazuje i da je EU sada zauzeta svojim izborima, te da ništa nije uradila po ovom pitanju, a da je Tramp biznismen i hoće da rešava stvari. Prema Jakšićevim rečima, optimistično je što je Hejl stigao u Beograd kao treći čovek Stejt departmenta u Beogradu, što je razgovor na najvišem nivou posle onog iz 2017. kada se Vučić sastao s potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Visoki američki zvaničnik Dejvid Hejl, prema oceni analitičara Dušana Janjića, stiže u Beograd i Prištinu, jer američka administracija proverava koliko je izvodljivo da do rešenja za kosovski problem zaista dođe. Jasno je i to da su trenutno Srbija, Kosovo i SAD, kada je reč o stavovima "tri oka razroka", ali i Janjić ističe da će SAD hteti da uvrste u svoju agendu za novembar zatvaranje tema Severne Koreje i Balkana.

- Za Donalda Trampa je čist dobitak da reši pitanja koja nisu uspeli da savladaju njegovi prethodnici i on će gledati da to bude ove godine, a najkasnije u februaru 2020. kada zvanično počinje predsednička kampanja u SAD - kaže Janjić za "Vesti".

Hejl je pozvao na ukidanje prištinskih taksi na srpsku robu, povratak dijalogu i opredeljenost za mir. Predsednik Vučić ponovio je da je spreman da odmah po ukidanju taksi nastavi razgovor s Prištinom. On je nakon susreta s italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Beogradu ocenio da će ti razgovori možda u budućnosti voditi ka kompromisnom rešenju.

Vučić je podsetio da je dogovor s Prištinom uslov za evropske integracije. Prokomentarisao je i kontroverze oko intervjua italijanskoj agenciji ANSA, gde se navodilo da je rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo, a da nešto ne dobije zauzvrat. Vučić je tvrdio da ništa o priznanju nije rekao u intervjuu, osim da o tome ne može da govori jer ne postoji kompromis.

- To svakog dana govorim i ništa čudno ni važno ne vidim u tome - kazao je Vučić.

Rešenje za Kosovo ove godine analitičaru Dragomiru Anđelkoviću zvuči kao naučna fantastika.

- Priština je krajnje nekonstruktivna i kao što vidimo sve koči, jer ne namerava da ukine takse Srbiji. Vašington treba da ovakve stvari priča Albancima u Prištini, a ne nama. Amerikanci moraju da ih ukrote, jer vidimo da ne pokazuju nikakvu spremnost za kompromis. Ako SAD misle da će Srbija kapitulirati, onda greše - ocenio je Anđelković za "Vesti".

Dejvid Hejl je izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i dodao da niko ne prisiljava Srbiju da uđe u NATO.

- SAD u potpunosti poštuju neutralnost Srbije i pozdravljaju partnerstvo koje je Srbija izgradila s NATO, kao i njeno aktivno učešće u Partnerstvu za mir - naveo je Hejli i dodao da će Beograd morati da dostigne određene standarde EU po čitavom nizu pitanja, pre svega na polju vladavine prava.

Dačić: Glavne su takse

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozdravio je pojačanu angažovanost SAD u rešavanju kosovskog pitanja. On je rekao da SAD mogu da pomognu da se ukinu takse Prištine, što je uslov za nastavak pregovora.

- SAD na Srbiju više ne gledaju kao na lošeg momka, a ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse. I meni je to sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru, već neke zemlje EU koje ne žele da se postigne rešenje u pegovorima u kojima one nisu vodeći faktor - rekao je Dačić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.