Američki plan raspodele: Na spisku BiH i tzv. Kosovo

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 07:03

Američki plan raspodele: Na spisku BiH i tzv. Kosovo

Vašington -- Bela kuća je danas iznela plan o podeli 55 miliona američkih doza vakcine protiv kovid-19 na globalnom nivou.

Prema tom planu otprilike 75 odsto doza biće dodeljeno Latinskoj Americi i Karibima, Aziji i Africi putem međunarodnog programa za deljenje vakcina KOVAKS.

Plan je deo namere američkog predsednika Džozefa Bajdena da podeli 80 miliona američkih vakcina zemljama širom sveta, preneo je Rojters. On je početkom ovog meseca izneo prioritete za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodelu prvih 25 miliona doza obećanih vakcina.

Od preostalih 55 miliona, oko 41 milion bi bio podeljen putem KOVAKS-a, saopštila je Bela kuća, od čega oko 14 miliona Latinskoj Americi i Karibima, oko 16 miliona Aziji i oko 10 miliona Africi.

Preostalih 25 odsto ili 14 miliona doza biće podeljeno regionalnim prioritetima, koji uključuju Kolumbiju, Argentinu, Irak, Ukrajinu, Zapadnu obalu i Gazu, Bosnu i Hercegovinu i takozvano Kosovo, preneo je Glas Amerike.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji. "Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza", rekla je na brifingu za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

"Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi, a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji", ukazala je portparolka Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.