Amandmani o specijalnom sudu 7. maja

Izvor: Akter, 25.Apr.2015, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmani o specijalnom sudu 7. maja

Skupština Kosova će 7. maja na sednici, kako se očekuje, raspravljati i usvojiti amandmane na Ustav Kosova koji će otvoriti put za stvaranje Specijalnog suda za ratne zločine pojedinaca iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova, shodno izveštaju Saveta Evrope iz 2011 godine

Posle usvajanja amandmana očekuje se takođe tokom maja razmotranje i Zakona o Specijalnom sudu.

Dnevnik Zeri iz svojih međunarodnih izvora je saznao da međunarodni predstavnici na Kosovu traže >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << od institucija Kosova da se tokom maja okonča pitanje Specijalnog suda, posebno sada kada se u institucije vratila Srpska lista.

Dnevnik procenjuje da izazov za institucije predstavlja obezbeđivanje 80 glasova koliko je potrebno da amandmani budu usvojeni na Skupštini, pošto je oko 40 poslanika protiv usvajanja amandmana i zakona.

Tri opozione partije, Samoopredelenje, Alijansa za budućnost Kosova i Incijativa za Kosovo imaju 31 poslanika i oni su se izjasnili da će glasati protiv.

Među onima koji mogu glasati protiv zakona su i neki poslanici iz redova vladajuće DPK i pripadnici bošnjačke zajednice.

Za usvajanje amandmana i zakona potrebna je dvotrećinska većina poslanika, odnosno 80 od 120 poslanika koliko ima Skupština Kosova i dvotrećinska većina poslanika iz redova nacionalnih zajednica, odnosno 14 glasova od 20 poslanika koliko imaju manjine u Skupštini Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

O Specijalnom sudu na Kosovu 7. maja

Izvor: Radio 021, 25.Apr.2015

Očekuje se da će Skupština Kosova 7. maja glasati o ustavnim amandmanima, čije je usvajanje neophodno za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, piše prištinski list "Zeri"...Kako se navodi, to je odlučeno zbog pritiska međunarodne zajednice na vlasti u Prištini da se sva sporna pitanja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.